IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК с предложение за улеснено производство на Covid ваксини

Според комисията доброволното прехвърляне на патенти е най-добрият подход

16:53 | 04.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) представи предложение до Световната търговска организация (СТО), на чиято основа да бъде улеснено производството на ваксини против коронавируса.

Предложението се представя дни преди очаквания призив от Европейския парламент патентите за производство на ваксините временно да отпаднат - мярка, срещу която възрази Германия. Комисията предлага да бъдат ограничени пречките пред износа на ваксини, производството да бъде увеличено, а използването на патентите да бъде улеснено в рамките на действащите правила на СТО. 

Според ЕК доброволното прехвърляне на патенти е най-добрият подход в случая.

Комисията настоява Световната търговска организация да признае пандемията за извънредно обстоятелство, при което ако се наложи, държавите да могат да предоставят право на желаещи производители да изработват ваксини и без споразумение с притежателя на съответните права. Предвиждат се два отделни режима - за производство по този начин на ваксини за употреба само в съответната държава, или и за износ.

Комисията настоява заради извънредните обстоятелства да бъде използвана законната възможност за отпадане на изискването за преговори с притежателите на патентите. ЕК предлага носителите на правата да бъдат обезщетявани за произведените без споразумение по патентите количества ваксини спрямо продажните цени на придобитите по този начин препарати.

С предложението до СТО европейският съюз подчертава централната роля на организацията в отговора на пандемията от COVID-19 и настойчиво приканва останалите членове на СТО да постигнат съгласие по набор от ангажименти, включително относно правата върху интелектуална собственост.

С предложението до СТО, разделено в две съобщения, ЕС подчертава централната роля на СТО в отговора на пандемията от COVID-19 и настойчиво приканва останалите членове на СТО да постигнат съгласие по набор от ангажименти, включително относно правата върху интелектуална собственост.

ЕС призовава правителствата:

- да гарантират, че ваксините и лекарствата срещу COVID-19, както и компонентите за тях свободно преминават през границите;

- да насърчават производителите да разширяват своето производство, като същевременно се гарантира, че най-нуждаещите се от ваксини държави ги получават на достъпна цена и

- да улесняват използването на принудително лицензиране в рамките на съществуващото Споразумение на СТО за свързаните с търговията аспекти на правата върху интелектуалната собственост (ТРИПС). Споразумението ТРИПС вече предвижда тази възможност за гъвкавост — легитимен инструмент по време на пандемията, който може да се използва бързо при необходимост.

В съобщение на ЕК председателят на комисията Урсула фон дер Лайен отбелязва, че ЕС досега е изнесъл половината от произведените количества ваксина против новото заболяване. Тя допълва, че въпросът ще бъде обсъден на предстоящото следващата седмица заседание на Г-7. По нейните думи е необходимо ваксини да се произвеждат в повече държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още