IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Приоритет е плановете за възстановяване да бъдат качествени

Нито една държава не е представила досега финалното си предложение в Брюксел

17:55 | 19.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Някои страни от Европейския съюз (ЕС) може да имат нужда от допълнително време, за да изготвят своите планове за възстановяване, коментира говорителят по въпросите на икономиката и финансите в Европейската комисия (ЕК) Марта Викчорек по време на редовния брифинг на институцията в Брюксел.

Тя допълни, че крайният срок за внасянето на плановете е 30 април, но за ЕК приоритетът е предложенията да бъдат качествени, защото това ще облекчи изпълнението и финансирането на проектите.

Досега нито една държава не е представила финалното си предложение в Брюксел, допълни още тя.

"Не се съсредоточавайте толкова върху крайните срокове", коментира и говорителят Ерик Мамер по време на брифинга.

След като бъдат получени финалните предложения, ЕК има два месеца срок да разгледа плановете на държавите от общността, а след това те трябва да получат "зелена светлина" и от Европейския съвет, за което има срок от един месец.

Викчорек припомни още, че на този етап не всички държави от ЕС са ратифицирали предложението за Плана за възстановяване на ЕС, чиято стойност е 750 млрд. евро. Средствата ще бъдат използвани в следващите 6 години.
ЕС ще мобилизира средствата чрез излизане на капиталовите пазари по схемата NextGenerationEU.

Няколко държави ще забавят представянето на документите по този план, но според източници на гръцкото издание "Катимерини" Гърция, Испания, Франция и Португалия са готови със своите крайни варианти и ще бъдат сред първите държави, които ще внесат своите предложения в Брюксел.

България е една от страните, които вероятно ще забавят предложенията си за финансиране по схемата за възстановяване на ЕС от пандемията. Първите два варианта на плана бяха върнати със забележки от Брюксел, а правителството в оставка в момента работи по трети вариант, но отказа да го внесе с мотива, че това трябва да направят новите управляващи.

Проектът ще бъде дискутиран по време на следващото заседание в Народното събрание, насрочено за 21 април, като депутатите задължиха в пленарната зала да присъства и премиерът в оставка Бойко Борисов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още