IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Преструктурирането на минния сектор в Полша трябва да е по справедлив начин

Полша е един от най-големите бенефициенти в схемата за търговия с емисии, каза комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович

16:39 | 10.05.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) е изправен пред енергийна трансформация и Полша може да играе съществена роля в този процес. Това коментира комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович преди официалното начало на своята визита в Полша.

"Полша е държава с традиционно силна минна индустрия", посочи комисарят, цитиран от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК). По негови думи ЕК има ангажимент за гаранция, че преструктурирането на минния сектор ще бъде социално справедливо, ще има лесен достъп до европейски средства за тези дейности, както и ще се окуражава обмена на добри практики и технологии.

Шефчович е категоричен, че целите на ЕС в областта на климата и енергетиката са подкрепени с инвестиции от европейския бюджет. "Полша е най-големият бенефициент от солидарните механизми на европейската схема за търговия с емисии", припомни още той.

Европейският комисар е на двудневно посещение в Полша, свързано с развитието на Енергийния съюз на общността. Част от програмата му е и участие в кръгла маса по проблемите на въглищната индустрия.

На 28 април в Брюксел беше приет референтен документ, който ограничава нивата на емисиите на горивните централи. Срещу новите лимити гласуваха осем държави от ЕС, сред които Полша и България.

Българската позиция по въпроса беше, че централите у нас няма да могат да покрият тези нови изисквания без големи инвестиции. Причината е, че местните въглища имат голямо съдържание на пепел. Местният добив обаче е начин да се запази известната независимост на енергетиката ни.

Страната ни не успя в усилията си да накара европейските чиновници да определят национални цели за държавите, но може да се възползва от дерогации.

При това положение ще бъде разгледан всеки отделен случай. България ще се опита да получи дерогации основно за въглищните електроцентрали, които са в основата на българската енергетика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още