IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК поиска мандат от страните членки за преговори с Русия по Северен поток 2

За да бъде утвърдено, то трябва да бъде подкрепено с квалифицирано мнозинство в Съвета на Европейския съюз

17:31 | 09.06.17 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия поиска днес мандат от Съвета на Европейския съюз за преговори с Русия по ключовите принципи за опериране на Северен поток 2, съобщиха от пресслужбата на Комисията.

За да бъде утвърдено, то трябва да бъде подкрепено с квалифицирано мнозинство в Съвета - 55 на сто от държавите в Общността, представляващи поне 65 на сто от населението на ЕС.

Говорител на институцията поясни, че около разширението на газопровода засега съществуват "правни празноти", които би следвало да бъдат запълнени. Той не отговори по същество на въпрос защо комисията не е поискала да преговоря по същия начин за проекта "Южен поток", предава БТА.

В отговор на въпрос защо ЕК предприема днешния ход, след като председателят на Европейския съвет Доналд Туск и няколко държави от ЕС вече ясно са възразили срещу намеренията за разширяването на газопровода, говорителят посочи, че не става дума за политически предпочитания и пристрастия, а за законодателен въпрос. В съобщение на ЕК по този повод се посочва, че според комисията разширяването на газопровода не съвпада с намеренията на ЕС в областта на енергийната сигурност.

ЕК иска да гарантира, че ако бъде построен, газопроводът Северен поток 2 ще оперира по „прозрачен и недискриминационен начин с подходяща степен на регулаторен надзор и в съответствие с основните принципи на международното и европейското енергийно право“ се казва в прессъобщението.

Комисията смята, че проектът Северен поток 2 не допринася за целите на Енергийния съюз за предоставяне на достъп до нови източници на доставки, маршрути или доставчици и че той може да позволи един доставчик да заздрави позицията си на газовия пазар в ЕС и да доведе до допълнителна концентрация на маршрутите за доставка. Според Комисията вече има добре функционираща инфраструктура за пренос на газ, с която се гарантират енергийните доставки в Европа. В същото време построяването на Северен поток 2 застрашава съществуващите транспортни маршрути, най-вече през Украйна.

Макар че наземният газопровод, част от Северен поток 2, трябва да съответства изцяло на енергийните правила на ЕС, задграничната му отсечка секция се намира в специфична ситуация, тъй като част от нея, и реално единствената му входна точка, е извън юрисдикцията на ЕС. Именно заради това Комисията иска мандат от страните членки да се договори специална правна рамка, която ще взема предвид фундаменталните принципи на международното и европейско енергийно право.

Новото законодателство би следвало да обхване въпросите за прозрачността при работата на газопровода, недискриминационно определяне на тарифите за преноса на гориво, подходящ по мащаб и недискриминационен достъп на трети страни до съоръжението, частично разделение между дейностите по доставка и пренос на газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
тва го проиграхте майкка нема да съществува никкъв ЮП ей зарад такива тиккви кат тоя над тебе фустата ...... са внос от Турчлад и Дайчланд точка, диверсификации от Иран къде 2030 ама пак с руско участие и туй то ..... :))аааа или LNG от Сашшш ей мож да питаш Хюсеина той мноо ги разбира тия с LNGтата от Сашшш ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 6 години
Турски е с една тръбица, има няма 15 млр капцитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 6 години
И къде? В Евразийски ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Никакъв мандат за СП2 докато преди това не осигурят построяването на 2 тръби за ЮП! Първо трябва да встъпи в експлоатация ЮП, след това СП2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още