IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Откриването на сметка в рубли в "Газпромбанк" не е в съзвучие със санкциите

Плащането за газ, както е предвидено по договор с "Газпром" е допустимо, а всичко останало - не, коментират от Брюксел

16:59 | 17.05.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Откриването на сметка в рубли в "Газпромбанк", каквато е предложената схема на "Газпром" за плащане на природния газ, не е в съзвучие с режима на санкции на ЕС срещу Русия. Това заяви говорителят на комисията Ерик Мамер по време на редовния брифинг в Брюксел. Темата е актуална от края на март, когато руският президент Владимир Путин нареди на "Газпром" да промени условията на плащане за европейските клиенти.

Оттогава ЕК не отговаря еднозначно и категогорично с "да" или "не" на въпроса дали откриването на сметка в руската валута е нарушение на западните санкции.

И днес (17 май) Мамер не го направи. Но по време на брифинга той обясни, че Брюксел има насоки към страните от общността. Според тях откриването на сметка в долари или евро (в каквата валута е плащането за газа по договор) в "Газпромбанк" и превеждането на сумата във валутата по договор е в съзвучие със санкциите. "Това са индикациите, които дадохме на членовете на общността и което е позволено от режима. Всичко останало отвъд това не е позволено", допълни говорителят на ЕК.

Откриването на сметка в рубли "излиза извън индикациите, дадени към страните", уточни той и допълни, че плащането на газа по начина, предвиден в договорите с "Газпром", е допустимо от режима, а всичко останало - не.

"Нека бъдем ясни, ако имате договор за доставка в евро, а получите фактура в рубли и по някакъв начин платите в рубли, не изпълнявате договора", категоричен беше Мамер.

Според насоките на ЕК страните от общността могат да приемат за извършено плащането за газа, след като са превели сумата в долари или евро по сметката на "Газпром". Какво се случва след това с парите - дали те се обменят в централната банка или дори влизат в нечия лична сметка, е в "прерогативите на доставчика".

Контролът дали санкциите се спазват е поверен на отделните държави от общността и мерките при нарушение се взима на национално ниво, стана ясно още по време на брифинга.

Според медийни публикации италианската Eni се готви да направи плащане по схемата, предложена от руския газов гигант, на 18 май. Италианският премиер Марио Драги коментира в края на миналата седмица, че ЕК така и не се произнесе официално дали плащането в рубли и по схемата на Русия е нарушение на режима на санкциите, или не.

Страните от общността взеха решение за ограниченията колективно, което означава, че няма как някоя от тях "да не направи нищо", ако види, че има нарушение на санкциите. Ерик Мамер отказа да "спекулира" какво ще стане, ако някоя от държавите не се съобрази с колективното решение, с мотива, че такова нещо все още не се е случило.

Говорителят на ЕК коментира още, че работата по санкциите относно петролното ембарго срещу Русия продължава, но отказа да посочи какви са предизвикателствата. След срещата на министрите на външните работи стана ясно, че Унгария все още не се е отказала от ветото си срещу забраната за вноса на руски петрол. На този етап няма потвърждение, че други страни също са против. България се канеше да наложи вето на ембаргото, ако не получи отстъпки от ЕК, но последните заявки на българските власти са, че такива ще има.

Според източници на EurActiv яснота за петролното ембарго на ЕС ще има преди срещата на лидерите на общността в края на май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Gocho
преди 1 година
Какви смешковци са тия от Брюксел-"Откриването на сметка в рубли в "Газпромбанк" не е в съзвучие със санкциите"Не е бе спопоко ,но "денги вперьот "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Стига сте циврили, жалки сте !!! Или признавайте, че гнъсните ви санкции не струват нищо и че не можете да ги спазвайте - или ги спазвайте, пък нека индустриите ви (доколкото има все още такива в ЕС) да фалират. То не може хем самолетът в задният хангар, хем душата в рая !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
cyclop
преди 1 година
Вече даже забравихме че уж санкциите бяха ДА НЕ КУПУВАМЕ от Русия... Сега пък ще купуваме, ама важното е с каква врътка ще е... А нефта може да го товарим на танкери, да правят едно кръгче в морето и да се връщат с друг флаг... Да санкционираме, един вид. Ще купуваме вносен нефт от танкери. МОНТИ ПАЙТЪН СВЯТ, БРАТЛЕЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още