IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри отпускането на транш от близо 1 млрд. евро за Гърция

Решението трябва да бъде утвърдено от финансовите министри на страните от еврозоната на срещата им в петък

21:00 | 03.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия препоръча деблокирането на транш от близо един милиард евро (1,1 млрд. долара) за Гърция в рамките на следспасителната си програма, след като Атина предприе изискваните реформи от кредиторите, съобщава Ройтерс.

Решението, което трябва да бъде утвърдено от финансовите министри на страните от еврозоната на срещата им в петък, ще засили вече големите кешови буфери на Гърция и ще улесни вземането на кредити от страната при по-благоприятни лихви, когато се завърне към пълно пазарно финансиране след години на финансова подкрепа от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Гърция излезе от последната си спасителна програма през август.

Решението на Комисията идва след като миналата седмица гръцкият парламент одобри реформа, улесняваща възстановяването от банките на дълг, който е станал лош. Очаква се ходът да намали голямото бреме от необслужвани кредити в счетоводните баланси на гръцките банки.

Траншът от близо един милиард евро, който може да бъде одобрен тази седмица, ще бъде първият от пакет на стойност 4,8 млрд. евро, който кредиторите от еврозоната обещаха на Гърция до 2022 г. в рамките на постспасителната програма, изискваща Атина да продължи реформите. 

Парите идват отчасти от печалби на централните банки в еврозоната от притежавани от тях гръцки държавни ценни книжа, които постепенно ще достигнат матуритет в идните години. 

Растежът в Гърция се завърна през 2013 г., макар че в началото бе неустойчив. Миналата година обаче страната постигна ръст от малко над 2% за пръв път от над десетилетие.

Тази година МВФ прогнозира, че тя ще се справи дори малко по-добре. Според ръководителя на мисията на МВФ в Гърция Питър Долман това е достатъчно, за да постави страната „в горния края на класацията по растеж в еврозоната“.
Безработицата се е свила значително, включително сред младежите, но остава висока – 18,5% сред възрастните като цяло и близо 40% сред младите хора.

МВФ съобщи в средата на март, че работата по реформите е недовършена и икономиката остава уязвима. Особена тревога представляват банките, които все още имат високи нива на необслужвани заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още