IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри гражданска инициатива за въвеждане на безусловен базов доход в ЕС

До 6 месеца ще започне събиране на подписи в подкрепа на идеята, което ще продължи 1 година, след това ЕК ще реши дали приема да излезе със законодателство

14:20 | 15.05.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) регистрира гражданска инициатива за въвеждането на безусловен базов доход в целия Европейски съюз (ЕС). Според Комисията инициативата е законово допустима, макар и на този етап да не е анализирала съдържанието ѝ, съобщават от пресслужбата на институцията.

Европейската гражданска инициатива е един от инструментите на демокрацията на ЕС, с който се позволява на гражданите да приканят Комисията да внесе предложение за законодателен акт. Необходимо е участието на поне 1 милион граждани от поне една четвърт от страните членки.

След днешната регистрация на инициативата за безусловния базов доход в рамките на 6 месеца започва да тече едногодишен срок за събиране на подписи. Ако инициативата получи 1 млн. подписа на граждани от поне седем държави членки на ЕС в подкрепа, до 6 месеца след изтичането на тази година Комисията трябва да реши дали да реагира на искането и да предложи законодателен акт.

„Нашата цел е да установим въвеждането на безусловни базови доходи в целия ЕС, които да гарантират материалното съществуване и възможността на всеки да участва в обществото като част от неговата икономическа политика“, се посочва в инициативата.

„Искаме Комисията да направи предложение за безусловни основни доходи в целия ЕС, които намаляват регионалните различия с цел засилване на икономическото, социалното и териториалното сближаване в ЕС“, пише още в инициативата.

ЕК е одобрила още една инициатива днес – за свободно споделяне на файлове, които съдържат материали, защитени с авторско право и сродни права, чрез цифрови мрежи, за лична употреба и с нестопанска цел. Организаторите призовават Комисията да измени Директивата за авторското право в единния цифров пазар, Директивата за базата данни и Директивата за авторското право.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
ideyazabulgaria
преди 3 години
Американското издание INVESTOR, собственост на американския медиен магнат Блумбърг, хал хабер си няма за какво говори и какво става в Европа. В Западна Европа, където има СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА, няма животното "безусловен базов доход", а има въведен реален социален минимум. Той подсигурява най слабите слоеве население- пенсионери, деца, учащи, безработни. В бившите комунистически страни от източна Европа няма социална държава, а там се упражнява друг обществен модел на американския неолиберален капитализъм, който не търпи социална държава и няма въведен реален социален минимум-(РСМ). ЕС се управлява от най развитите европейски държави, които са и социални държави и ако одобри подобна гражданска инициатива, ще въведе за България и останалите страни от източна Европа не безусловен базов доход , а "реалния социален минимум на развитите европейци., който се изчислява по по общоприета формула взета от практиката на западноевропейската социална държава, като по него автоматично се наглася минималната пенсия и минималната работна заплата: /за 1 човек месечно-потребителска кошница(храна и облекло)+разходите по жилището(наем,отопление, ток, вода)+здравни разходи=РСМ. За деца и студенти до 26 годишна възраст в РСМ се включват и нужните средства за образование./Термина "безусловен базов доход" бе измислен от БСП и нейните придворни клакьори от останалия престъпен български политически елит и въобще няма нищо общо с реалния социален минимум на развита Европа, а е една голяма измама на нашия миризлив и изкапан капиталистически политически елит. Разказала съм го в материала ми Безусловен базов доход - голямата измама на българската мутроолигархия https://***.ideyazabulgaria.org/aktualni/analizi/4478-4478Американците автоматично повтарят нашите измамници, понеже те самите никога не са имали социална държава и въведен реален социален минимум, там безработните не се социално подсигуряват, нито пенсионерите, нито децата и бедните. За това сега по време на пандемията, когато се срина туризма, в Америка останаха безработни вече над 51 милион американци без никаква социална помощ, голяма част си загубиха къщите поради невъзможност да си плащат на банките жилищните ипотеки и сега живеят бездомни в каналите на големите градове.Докато в Европа благодарение на реалния социален минимум подсигуряващ безработните, не остана нито един безработен без социална осигуровка, без жилище и бездомен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
ideyazabulgaria
преди 3 години
Американското издание INVESTOR, собственост на американския медиен магнат Блумбърг, хал хабер си няма за какво говори и какво става в Европа. В Западна Европа, където има СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА, няма животното "безусловен базов доход", а има въведен реален социален минимум. Той подсигурява най слабите слоеве население- пенсионери, деца, учащи, безработни. В бившите комунистически страни от източна Европа няма социална държава, а там се упражнява друг обществен модел на американския неолиберален капитализъм, който не търпи социална държава и няма въведен реален социален минимум. ЕС се управлява от най развитите европейски държави и ако одобри подобна гражданска инициатива, ще въведе не безусловен базов доход , а +реален социален минимум на развитите европейци.Термина "безусловен базов доход" бе измислен от БСП и нейните придворни клакьори от останалия престъпен български политически елит и въобще няма нищо общо с реалния социален минимум н аразвита Европа, а е една голяма измама на нашия миризлив и изкапан капиталистически политически елит. Разказала съм го в материала ми Безусловен базов доход - голямата измама на българската мутроолигархия https://***.ideyazabulgaria.org/aktualni/analizi/4478-4478Американците автоматично повтарят нашите измамници, понеже те самите никога не са имали социална държава и въведен реален социален минимум, там безработните не се социално подсигуряват, нито пенсионерите, нито децата и бедните. За това сега по време на пандемията, когато се срина туризма, в Америка останаха безработни вече над 51 милион американци без никаква социална помощ, голяма част си загубиха къщите поради невъзможност да си плащат на банките жилищните ипотеки и сега живеят бездомни в каналите на големите градове.Докато в Европа благодарение на реалния социален минимум подсигуряващ безработните, не остана нито един безработен без социална осигуровка, без жилище и бездомен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
shinawatra
преди 3 години
Абе ЕК първо да отмени промяната на часовото време, ама и това даже не могат. Пълен сеир. Смешници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още