IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК обмисля още по-амбициозно намаляване на емисиите до 2030 година

През есента Брюксел ще представи планове за намаляване на емисиите СО2 с 45%, а не с 40%, анонсира комисарят по енерегетиката

22:39 | 10.07.18 г. 8
<p>
	Мигел Ариас Канете. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мигел Ариас Канете. Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) има още по-амбициозни планове за намаляване на емисиите до 2030 година, става ясно от реч на комисаря по околна среда и енергетика Мигел Ариас Канете, цитиран от пресцентъра на Брюксел.

През есента Комисията ще направи предложение емисиите да бъдат намалени не с 40%, а с 45% до 2030 година. Канете коментира, че ако ЕС иска да постигне заложеното в Парижкото споразумение за климата, "не може да чака до 2030 година или 2040 година".

Общността трябва да има ясна визия за развитие в дългосрочен период, препоръча комисарят и посочи, че трябва да има насоки за инвестиции в нисковъглеродно бъдеще и насърчаване на иновациите в икономиката. В това отношение ЕС трябва покаже лидерство в глобален мащаб, категоричен е Канете.

Пред участниците в Конференцията за визията на ЕС за модерна, чиста и конкурентна икономика комисарят посочи, че има сектори, които имат още резерви - например транспортният сектор, чиито емисии все още са над нивата от 90-те години. За тях може да се изготвят нови стандарти за емисиите на автомобилите и камионите.

ЕК е предложила още и около 1/4 от парите в следващата Многогодишна финансова рамка да се насочат към действия за опазване на околната среда. Това означава, че около 320 млрд. евро ще се насочат в тази посока в периода 2021 - 2027 година, изчисли още Канете.

Друга мярка за намаляване на емисиите са възобновяемите енергийни източници, отбеляза още комисарят. Според него разходите за ВЕИ намаляват в последните години - за соларните панели те са с 80% по-малки спрямо преди 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
слънчевите панели са една малка част от ВЕИ микса . и идея си нямам как ще се съхранява енергия за цяла зима дето казваш . но хората мислят в тази посока :) . доскоро беше екзотика въобще да се разчита на ток от вятър и слънце , ама на - вече си е стабилно в микса . на мен лично ми звучеше като фантастика преди 3-4 години да строят промишлени батерии с размерите на леки коли за изравняване на подаването на напрежение , ама на - строят че и са по-ефективни от това което съм виждал преди 30 год в заводите :))) . вече има работещи прототипи на поточни промишлени батерии без литиий - без цикъл на зареждане както е при лития . има работещи прототипи на "изкуствена фотосинтеза" - батерия (дето викаш черна плочка) грее слънце директно получаваш водорд от вода :))) . газовите централи засега никой не ги изключва от микса си . първата цел е премахване на въглищните централи . и мисля че аз и ти ще сме свидели на това . а за това колко плочки трябват или колко вятърни турбини , за да се покрият енергийните нужди изцяло без газови и въглищни централи , ами има изчисления и ако се разтърсиш ще намериш . те са условни все пак и са на база текущи технологии , какво ще е след 3-5 години не знам . ето ти необходимата площ на ветропаркове за някои градове : токио - 10 620,5 кв. км. , ню-йорк - 3 797,8 кв. км. , сеул - 3 752,9 кв. км. , барселона - 299 кв. км. . ти преди 10 години представял ли си , че е възможно една държава като португалия да изкара цял ден без въглищни и газови централи , ами една великобритания 3(три) дни без въглищни централи в микса ? това също е реалност , нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 5 години
не само експериментират, даже туй чудо си е в продъкшън :) Не се занимавай с неуки хора :) ... в опита си да е оригинален даже е предложил решение (без да се осъзнае) по което също се работи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
виж с какво експериментират :http://marinepowersystems.co.uk/product-1/не е чак нереалистично , в момента има държави които постигат дни и вече по един месец само на ВЕИ . и продължават да инсталират все повече и повече и с още по-ниски субсидии и вече има проекти и без субсидии . проблема не е дали ще се произвежда такова количество енергия , а как да балансират системата и да съхраняват произведената енергия за периодите без слънце и вятър за които говориш . има достатъчно статистика за това колко и кога се произвежда ток от вятър и слънце , та виж ей тези ги знам че имат построени инсталации за съхранение на енергия и трупат опит за технологията :https://***.highviewpower.com/ - сгъстен въздухhttps://masdar.ae/ - гадните араби копат в няколко посоки за съхранение на енергиятаотделно едни холандци строят завод за водород и едни шведи също строят завод за водород... не ми се търси в момента точните фирми и сайтовете им .вовата сигурно няма да го резнат , газът се ползва за суровина в доста индустрии . но хората сериозно си бачкат в посока безвъглеродна икономика . и ние сме в кюпа за убаво или лошо :))) . бъдещето ще покаже кой крив кой прав .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
studioaa
преди 5 години
Тези бюроктати са толкова нагли и тяхната наглост просто не знае граници... След гръмкия пробвал с канцерогенните лекарства за сърце, които не е ясно как са станали такива след толкова години употреба, след кривите краставици, щастливите кокошки и сирийските бежанци идва поредната безумиза с въглеродните емисии. Тези евронаивници наистина си мислят, че ще се задържат на власт до 2030, за да прилагат тези си планове, а тогава я съюза се е гътнал е мнозинството в европарламента се е изпарило, я еврото е изчезнало...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още