IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК обмисля нов данък за технологичните гиганти до 5% от брутните приходи

Брюксел обмисля компаниите да се облагат въз основа на това къде се намират потребителите им, а не според тяхното седалище

20:41 | 26.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия иска да обложи приходите на големите дигитални компании въз основа на това къде се намират потребителите им, а не според тяхното седалище. Планираният нов данък за технологичните гиганти ще бъде до 5% от брутните приходи, съобщава Ройтерс, позовавайки се на документ на Европейската Комисия.

Предложението има за цел да увеличи данъчното бреме за компании като Amazon, Google и Facebook, които са обвинени от големите държави в ЕС, че плащат твърде малко, насочвайки печалбите си към държави с ниски данъци като Люксембург и Ирландия.

Планът напомня на френското предложение за данък за изравняване, подкрепено от няколко големи държави от ЕС, според което големите интернет компании трябва да се облагат според техния оборот, а не според печалбата. Въпреки това планът вероятно ще се изправи срещу опозицията от малките държави, които се опасяват, че стават по-малко привлекателни за мултинационалните фирми.

В документа се казва, че данъкът трябва да се прилага за компании с приходи над 750 млн. евро (922 млн. долара) в световен мащаб и с приходи в ЕС от поне 10 млн. евро годишно.

Предложението подлежи на промени преди публикуването му, което се очаква през втората половина на март. Някои от ключовите цифри за ставките и праговете са в скоби, което показва, че все още се работи по тях до окончателно решение.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още