IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК няма да продължава договорите за ваксините на AstraZeneca и J&J догодина

За това съобщават източници от Рим, според които настоящите споразумения за 2021 г. остават в сила

11:59 | 14.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Европейската комисия е решила да не подновява договорите си за покупка на ваксини срещу COVID-19 през следващата година с компаниите AstraZeneca и Johnson & Johnson. Това съобщава италианското издание La Stampa, позовавайки се на източник от здравното министерство в Рим.

„Европейската комисия, постигайки споразумение с лидерите на много страни (от ЕС), е решила, че договорите с компании, които произвеждат (разпространените векторни) ваксини и които са в сила за настоящата година, няма да се подновяват след изтичането им“, посочва вестникът, цитиран от Ройтерс.

Изданието допълва, че съюзът ще се фокусира върху препаратите с технология за информационно РНК (иРНК), като тези на Pfizer и Moderna.

В момента ЕК чака допълнителна информация от J&J за тяхното „напълно неочаквано“ съобщение за забавяне на доставките на ваксината си за блока, коментира представител на ЕС пред Ройтерс.

Във вторник американските здравни власти издадоха препоръка временно да се спре използването на ваксината на Johnson&Johnson, тъй като се разследват връзки между нея и образуването на кръвни съсиреци.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов обърна внимание, че в ЕС вече тече подготовката на договорите относно ваксинацията и за следващите две години. „Това означава, че тази пандемия изобщо не се очаква да се размине лесно и да отмине“, коментира той в рамките на последното редовно правителствено заседание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още