IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК няма да настоява страните от блока да се откажат от Huawei в системите 5G

Препоръките няма да имат юридическа сила, но ще подчертаят единния подход на Евросъюза към проблемите със сигурността

14:52 | 23.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският комисар за единния цифров пазар Андрус Ансип ще представи във вторник на Европейската комисия (ЕК) препоръки за засилване на контрола в сферата на киберсигурността.

ЕК обаче не смята да изисква страните от Европейския съюз да се откажат от технологиите и оборудването на китайската компания Huawei, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Препоръките няма да имат юридическа сила, но ще подчертаят единния подход на Евросъюза към проблемите със сигурността, засягащи по-специално използването на системи за мобилна връзка от пето поколение 5G.

ЕК планира да препоръча на европейските страни по-тясно да координират действията си в сферата на киберсигурността, например като засилят обмяната на информация за системите 5G. Комисията обаче няма да настоява страните членки да не използват техника на китайския технологичен гигант при създаването на новите мрежи.

Темата за допускане на китайски корпорации до създаването на мрежи 5G се обсъжда в Европа във връзка с обвиненията на САЩ срещу Huawei, според които компанията вгражда в свои продукти системи за неразрешен достъп, използвани за шпионаж.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо например заяви по-рано, че „използването на китайски технологии увеличава рисковете“ и настоятелно препоръча съюзниците на Вашингтон - главно държавите от НАТО, да не купуват оборудване, произведено от Huawei.

Компанията на свой ред увери, че няма намерение да нарушава законите на чужди държави, припомня БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още