IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК критикува Белгия и Германия за дискриминационно плащане на пенсии в чужбина

Критиките към Германия са, че е намалила с над една трета - от 650 на 400 евро - пенсията на лице след заминаването му за България

17:05 | 06.04.11 г.
ЕК критикува Белгия и Германия за дискриминационно плащане на пенсии в чужбина

Европейската комисия заплаши да изправи Белгия и Германия пред Съда на ЕС заради дискриминационни практики при плащането на пенсии на лица, пребиваващи в други страни от ЕС, включително България, предаде Франс прес.

Критиките към Германия са, че е намалила с над една трета - от 650 на 400 евро - пенсията на лице след заминаването му за България.

Берлин се позовава на двустранно споразумение, сключено преди присъединяването на България към ЕС. Според комисията обаче то трябва да се прилага така, че пенсията да се изплаща в пълен обем на лицето, когато то се премести да живее от една в друга страна членка на ЕС.

По отношение на Белгия комисията критикува сложните процедури за изплащане на пенсиите на такива лица.

Белгия изплаща пенсии чрез банков превод само на лица, пребиваващи във Франция, Германия, Люксембург, Холандия, Италия, Португалия и Испания.

За лица, пребиваващи в останалите 19 страни от ЕС обаче, белгийските пенсии се плащат само с банков чек по пощата, което усложнява получаването на парите, бави го с няколко дни и принуждава получателя да плаща висока комисиона, изтъкват от ЕК.

И в двата случая Брюксел е на мнение, че има пречка за свободното движение на работници в ЕС и индиректна дискриминация, по-специално спрямо мигриращи работници.

ЕК е изпратила до двете страни "мотивирано становище", което представлява последно предупреждение преди сезиране на съда.

Германия и Белгия имат два месеца, за да променят законите си или да предоставят обяснения, в противен случай ще трябва да отговарят пред Съда на ЕС в Люксембург.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още