IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК договори още 150 млн. дози от ваксината на Moderna

Предвижда се бъдещите доставки да бъдат съобразени с евентуално изменение на препарата заради новите вирусни варианти и ваксинирането на деца

15:12 | 22.06.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) одобри изменение на втория договор с фармацевтичното дружество Moderna за закупуването на 150 млн. допълнителни дози през 2022 г.

Преразгледаният договор предвижда възможност за закупуване на ваксини, адаптирани към вариантите на вируса, както и ваксини за педиатрична употреба и бустерни ваксини, уточняват от пресслужбата на ЕК.

Договорът гарантира също така своевременна доставка от третото тримесечие на 2021 г. до края на 2022 г. и възможността за адаптирането му към нуждите на всяка държава членка в зависимост от епидемиологичната обстановка във всяка страна.

Държавите членки имат възможност да препродават или даряват дози на нуждаещи се държави извън ЕС или чрез механизма COVAX.

"Осигуряваме 150 млн. допълнителни дози ваксини. Също така осигуряваме договор за гъвкавостта, от която се нуждаем, за да осигурим ново поколение адаптирани ваксини срещу COVID-19, които са ефективни срещу вариантите. Това ще ни позволи да защитим гражданите от новите варианти на вируса", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Както беше договорено с всички министри на здравеопазването, осигуряваме диверсифициран портфейл от бъдещи ваксини, с още една ваксина срещу иРНК, която вече е доказала своята стойност. Трябва да сме готови за всеки сценарий и да мислим за една стъпка напред. Нашият комплексен подход ясно показа неговата стойност и ние ще продължим по този път, включително като разгледаме други технологии", коментира Стела Кириакиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните.

Договорът с Moderna надгражда широкия набор от ваксини, които ще гарантират, че Европа има достъп до 4,4 млрд. дози, уточняват от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още