IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК даде зелена светлина на сделката между Bayer и Monsanto

Броят на глобалните играчи, активно конкуриращи се на тези пазари, остава същият, коментираха от Брюксел

14:03 | 21.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският конгломерат Bayer спечели одобрението на Европейската комисия (ЕК) за придобиването на американската компания Monsanto за 62,5 млрд. долара, последното от трите мегасливания, които ще преустроят индустрията на агрохимикалите, съобщи Ройтерс.

Целта е да се създаде компания с контрол над повече от една четвърт от световния пазар на семена и пестициди.
Водени от промяната на метеорологичните условия, конкуренцията в износа на зърнени култури и отслабващата глобална икономика на земеделието, Dow и Dupont, и ChemChina и Syngenta първи започнаха вълната на консолидация в сектора.

Екологичните и земеделски групи се противопоставиха на трите сделки, загрижени за тяхното влияние и предимство в цифровото земеделие, с което могат да кажат на земеделските производители как и кога да засаждат, посяват, напръскват и наторяват въз основа на алгоритми.

Европейската комисия заяви, че Bayer е потушила опасенията с предложението си да продаде част от активите на конкурента си BASF.

„Решението ни гарантира, че ще има ефективна конкуренция и иновации в сектора на семена, пестициди и дигитални селскостопански пазари и след това сливане", заяви еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрет Вестагер. „Ние се уверихме, че броят на глобалните играчи, активно конкуриращи се на тези пазари, остава същият“, добави тя.

Bayer вече е сключила сделка за продажба на определени семена и хербициди за 5,9 млрд. евро (7,2 млрд. долара) на BASF, като му даде лиценз за данните за глобално цифрово земеделие. Тя също така ще се откаже от бизнеса си със зеленчукови семена, който ще премине в ръцете на BASF.

Комисията трябва да вземе решение за сделката с BASF до 16 април.

Китай даде условно одобрение на сделката на Bayer и Monsanto, която спечели зелената светлина в Бразилия. В момента тя се преглежда от властите в САЩ и Русия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още