IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет се опитва да изглади проблемите с руските туристи

Страната беше най-предпочитаната дестинация за руснаците преди терористичния акт, свалил пътнически самолет над Синайския залив

12:13 | 04.02.16 г.
Египет се опитва да изглади проблемите с руските туристи

Двустранното сътрудничество в сферата на туризма е било обсъдено по време на среща с ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Русия (Ростуризм) Олег Сафонов и извънредният пълномощен посланик на Египет в страната Мохамед ел Бадри. Това става ясно от съобщение на руската агенция.

Разговорите са по инициатива на египетската страна, допълват от ведомството, но без да дават повече подробности за тях.

Египет беше най-предпочитаната дестинация за руските туристи - само за първите девет месеца на 2015 година страната е било посетена от почти 2 млн. руснаци, показа справка на Ростуризм. През ноември обаче туристическият обмен беше прекратен след свалянето на руски пътнически самолет над Синайския залив.

Заради терористичния акт президентът на Русия Владимир Путин издаде заповед за спиране на въздушните връзки между двете страни, а туристическите агенции бяха посъветвани да не продават туристически пакети за Египет.

В резултат на тази забрана, както и заради влошените отношения с Турция, множество руснаци започнаха да търсят алтернативи за лятната си почивка през тази година. Една от държавите, които се опитва да привлече руските туристи, е и България. На този етап експерти очакват ръст от 30% на руснаците, които ще посетят страната ни с цел почивка през тази година.

България обаче среща силна конкуренция от страна на Гърция, Израел и Кипър, които подготвят специални предложения за руския пазар.

Едно от затрудненията пред руските туристи да почиват в европейските държави обаче са необходимите визи. В тази връзка страната ни успя да договори и някои облекчения на визовия режим с Русия.

Статистиката на Ростуризм показва още, че през периода януари - септември 2015 година почти 340 хил. руснаци са посетили България с цел туризъм. Спрямо същия период на 2014 година има спад от 29 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още