IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще отдава назаем част от облигациите, които купува

Планът цели да не се допуска недостиг на облигации на репо-пазарите, където те служат като обезпечение

10:34 | 03.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ ще отдава назаем част от облигациите, които купува

Европейската централна банка (ЕЦБ) представи план, чрез който възнамерява да отдава назаем облигациите, закупени по силата на новата програма за количествени улеснения. Националните централни банки ще разполагат с известна гъвкавост при прилагането на предложенията, отбелязва Ройтерс.

Като част от своя план да не допуска програмата за количествени улеснения, която се очаква да продължи една и половина години, да изкриви облигационните пазари, финансовата институция създава рамка за „отпускане на ценни книжа под формата на кредит“ (т.нар. „securities lending“). Първоначално ЕЦБ и още 8 от общо 19-те централни банки на държавите членки в еврозоната ще отдават назаем облигации.

Рамката на ЕЦБ включва фиксиран срок на отдаване за период от една седмица с опция за револвиране на всеки облигационен заем три пъти. Освен това банката поставя лимити върху количествата, които могат да бъдат заемани.

Контрагентите ще могат да вземат до 2,5% от всяка облигационна емисия до максимум 200 млн. евро.

На фона на опасенията, че все пак може да възникне дефицит на някои облигационни пазари, като например германския, на който ЕЦБ изкупува големи количества, говорител на банката пояснява, че националните банки ще имат „известна гъвкавост“ при въвеждането на рамката. Няма много детайли относно каква точно е тази „гъвкавост“.

Гаранцията, че няма недостиг на облигации е изключително важна за репо-пазарите, които банките и други финансови посредници използват като ключов източник за финансиране и които изискват предоставянето на облигации като обезпечение.

Според трейдърите на облигационния пазар лимитите, заложени в рамката на ЕЦБ, може и да не облекчат растящите разходи за заемане на германски държавни ценни книжа на репо-пазарите. Това е тенденция, която може да обремени европейската финансова система.

Изглежда, че ЕЦБ ускорява плановете за кредитиране. През февруари от банката гарантираха, че ще стартират процеса постепенно, но протокола от мартенската среща, публикуван в четвъртък, издава, че някои централни банкери изразяват опасения относно недостига на облигации.

Планът на ЕЦБ позволява облигациите да бъдат отдавани назаем, ако други облигации бъдат оставени на депозит. По този начин като цяло броят на книжата в обращение няма да се увеличи. Анализатори коментират, че няма да се приемат парични средства като обезпечение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още