IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ може да позволи на гръцките банки да купуват повече държавен дълг

Таванът, зададен през 2015 г., се очаква да бъде вдигнат през февруари, посочват източници, пожелали анонимност

18:30 | 18.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Единният надзорен механизъм на Европейската централна банка (ЕЦБ) по всяка вероятност ще вдигне ограничението за притежанията на държавен дълг от гръцките банки. Това съобщават запознати източници пред Bloomberg.

Таванът, зададен през 2015 г., се очаква да бъде вдигнат през февруари, посочват източниците, пожелали анонимност.

Европейски и национални институции предупредиха гръцките кредитори през март 2015 г., че трябва да внимават с увеличаването на експозицията си към дълг на фона на сблъсъка между управляващото тогава правителство начело с лявата партия Сириза и кредиторите. По това време конфликтът дори застраши оставането на Атина в еврозоната.

Настоящият премиер Кирякос Мицотакис и управителят на ЕЦБ Кристин Лагард са обсъдили вдигането на прага върху притежанията на суверенен дълг по време на среща във вторник, посочват още източниците.

От Надзорния механизъм отказаха коментар.

Доходността по гръцките облигации отбеляза спад след публикуването на новината, че кредиторите ще могат да извършват неограничени покупки на държавни ценни книжа. Доходността по 10-годишния дълг на страната спадна до най-ниското си ниво от близо шест седмици. Минути след 12 ч. българско време тя е в размер на 1,263%.

Правителството на Мицотакис, което пое управлението през юли зае по-пазарно ориентиран подход в сравнение със Сириза, като се съгласи да се придържа към фискалните цели за 2020 г., да продължи с приватизацията и стимулирането на инвестициите.

Властите също си поставиха и амбициозна цел за подпомагане на банковия сектор, позволявайки раздялата с лоши заеми в размер на 33 млрд. евро чрез отпускане на държавни гаранции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още