IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ изглежда готова за нови стимули, но все още остава неясно кога и как

Банкерите от ЕЦБ са по-предпазливи в прогнозите си, но според финансовия сектор това може да стане още идните месеци

10:41 | 09.07.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

С всеки изминал ден все повече нарастват очакванията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) готви нови парични стимули за икономиката на еврозоната.

Ръководителите на ЕЦБ потвърдиха готовността си, но сигнализираха, че все още няма консенсус за това кога и как трябва да се действа.

Членът на управителния съвет на банката Беноа Кьоре заяви в коментар от понеделник, че сега е необходима по-свободна политика „повече от всякога“ и както намаляването на лихвите, така и количествените облекчения са сред разглежданите възможности.

Гуверньорът на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало също посочи „решителността“ за действие на банкерите, но също така отбеляза и противоречивите данни от икономическите показатели, като според него няма нужда от бързане с нови мерки през този месец.

„Предстоят ни няколко (срещи на – бел. ред.) Управителния съвет през идните месеци“, каза Вилерой, цитиран от Bloomberg. „Ако и когато е необходимо, не трябва да има съмнение за нашата решителност да действаме и за нашия капацитет да го направим. Повтарям – ако и когато е необходимо“, заяви той в интервю за CNBC.

Икономическите данни от понеделник дадоха сигнал, че все пак има лъч надежда и за европейската икономика, след като стана ясно, че германското индустриално производство отбелязва леко увеличение през май. В същото време обаче Френската централна банка намали прогнозите си за растеж за второто тримесечие и заяви, че доверието сред мениджърите в промишлеността е достигнало до най-ниското си ниво от шест години насам.

Икономиката на еврозоната се охлажда вече повече от година, подтиквана от глобалното търговско напрежение и политическата несигурност, които се отразиха особено върху промишления сектор.

Друг член на Управителния съвет на ЕЦБ – Оли Рен, заяви през миналата седмица, че забавянето вече не трябва да се възприема като временно, както и че централната банка разполага с редица инструменти за подкрепа.

Кьоре, който отговаря за пазарните операции и е една от движещи сили зад програмата за количествени облекчения, изрази сходно виждане през уикенда. „Хипотетично бихме могли да подновим покупката на нетни активи отново, ако обстоятелствата го направят необходимо“, посочи той.

Финансовият сектор също вече е на едно мнение по отношение на това какво може да се очаква от централната банка. Финансови фирми, сред които Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley, прогнозират скорошно завръщане на инструмента за борба с кризите на ЕЦБ.

Банкерите може да подновят покупките на облигации най-рано през септември – едва девет месеца след прекратяването на програмата на стойност 2,6 трлн. евро, посочва Щришна Гуа от Evercore ISI. Другите банки, които очакват подновяването на покупките до началото на следващата година, включват ABN Amro Bank, Danske Bank и BNP Paribas. ецб ецб

„Завръщането към мащабните количествени облекчения е усложнено от самоналожените ограничения на ЕЦБ върху покупката на активи. Но остава значително пространство за разширяване на покупките в корпоративния сектор и смятаме, че ЕЦБ може да купи до 400 млрд. евро суверенен дълг в рамките на сегашните ограничения“, посочват от Goldman Sachs.

ЕЦБ ще разполага с изобилие от нови книжа, ако се завърне към пазара на корпоративни облигации в рамките на програмата си за стимули.

Компаниите са издали облигации, подходящи за ЕЦБ, в размер на около 108 млрд. евро през тази година, компенсирайки такива за 55 млрд. евро, чийто падеж вече е достигнат. Това означава, че наборът от книжа, достъпни за ЕЦБ, възлиза на малко над 1 трлн. евро, показват данни, обобщени от Bloomberg.

Според изчисления на BNP Paribas централната банка може да закупи корпоративни облигации в размер на между 3,5 млрд. евро и 4,8 млрд. евро – 50-65% от нетното предлагане, ако поднови покупките си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Много окуражаващо 400 милиарда . Около 1/5 от досегашната програма . А за лихвите 1/50 . И какво - единият инструмент 5 пъти по- слаб , другият 50 пъти . При условие че в пълен обем резултатът е съмнителен . Изобщо дават ли си сметка за икономическата немощ на ЕЦБ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
mick
преди 4 години
Раздават си ги само на тях. И после защо футболистите струват стотици милиони.. По-адекватно би било парите да се дават на всеки европеец по равно. Тъкмо ще има и ефект на изравняване на стандарта. Както и това, че парите ще се пръстнат повече в повече различни фирми, т.е. ще има конкуренция, а не както е в момента парите да се концентрират в малко на брой банки и инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още