IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ и 21 национални централни банки няма да подновяват споразумението за златото

Документът координира планираните продажби на злато от различните централни банки и е подновяван три пъти след подписването му

19:32 | 26.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) и 21 други централни банки, подписали Споразумението на централните банки за златото (Central Bank Gold Agreement, CBGA), са решили да не подновяват споразумението след изтичането му през септември 2019 г., съобщава пресслужбата на централната банка на еврозоната.

Първото споразумение е подписано през 1999 г., за да координира планираните продажби на злато от различните централни банки. С влизането му в сила се постигат балансирани условия на пазара на злато чрез осигуряване на прозрачност по отношение на намеренията на поддръжниците му, посочват от ЕЦБ в съобщението.

Споразумението е подновявано три пъти - през 2004 г., 2009 г. и 2014 г., като постепенно преминава към не толкова строги условия.

От 1999 г. световният пазар на злато се развива значително по отношение на падеж, ликвидност и инвеститорска база. Цената на златото се е увеличила около пет пъти за същия период. Подписващите страни не са продавали значителни количества злато в продължение на почти едно десетилетие, а централните банки и други официални институции като цяло са станали нетни купувачи на злато.

Поддръжниците на документа потвърждават, че златото остава важен елемент от световните валутни резерви, тъй като продължава да осигурява ползи от диверсификацията на активите. Същевременно нито един от тях понастоящем не планира да продава значителни количества злато.

Четвъртото споразумение, подновено през 2014 г., е подписано от ЕЦБ и централните банки на Белгия, Германия, Финландия, Ирландия, Гърция, Испания, Франция, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Австрия, Португалия, Словения, Словакия, Естония, Швеция и Швейцария.

Злато Злато

Графика: ЕЦБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още