IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ е под натиск да се откаже от облигациите на големите замърсители

ЕЦБ трябва да се ангажира с постепенното елиминиране на богати на въглерод активи в портфолиото си, призоваха академични и обществени групи в отворено писмо

13:15 | 28.11.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да се раздели с облигациите на големи замърсители, призоваха академични и обществени групи в отворено писмо до управителя Кристин Лагард, съобщава Bloomberg.

ЕЦБ, която купува и корпоративен дълг в рамките на програмата си за количествени облекчения, трябва да се ангажира с постепенното елиминиране на богати на въглерод активи от портфолиото си, започвайки с незабавния отказ от инвестиции, свързани с въглища, се казва в текста, подписан от 164 личности и организации.

„Не може да чакаме с години изучаването на дългосрочните финансови рискове“, посочват те, допълвайки, че „централните банки трябва да използват всички свои налични средства“.

ЕЦБ е изправена пред нарастващ натиск да отговори на тревогите за опазването на климата по отношение на това как извършва операциите си – в това число и програмата за количествени облекчения, където приема допълнителни гаранции в замяна на ликвидност.

Кристин Лагард заяви миналата седмица в писмо до европейските депутати, че предстоящото преразглеждане на стратегията на банката е подходящ момент да се определи каква роля в паричната политика може да играе борбата с климатичните промени.

Авторите на писмото призовават централната банка да използва „изобретателност“ при справянето със заплахите, като преформатира програмата си за количествени облекчения или операциите си по рефинансиране в подкрепа на инвестициите, които допринасят за екологичния преход към нулеви въглеродни емисии.

Те също така предупреждават, че Лагард неминуемо ще се сблъска с и „идологическа съпротива от тези, които мислят, че централната банка трябва да остави климатичните политики на друг“.

По-рано от ЕЦБ посочиха, че най-добрият начин банката да постигне целта си за инфлация е да поддържа пазарна неутралност, като в същото време помага за налагането на стандарти за това как да се оценяват рисковете, свързани с промените в климата. Банката също така е част от мрежа за подкрепа за устойчиво и отговорно инвестиране.

Според авторите на писмото обаче е време банката да преразгледа принципите си за пазарна неутралност.

„Идеята, че паричната политика просто трябва да е огледална на пазара, допълнително увеличава регулаторния неуспех, освен пазарния“, се казва в текста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Не бързай да се качваш в такъв летящ ковчег, ще ми е мъчно да те загубя тук като опонент!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
така е , само да вземем властта веднъж , и ще изискам адреса на IP-то ти , кой не те прати да береш на бостана в хасково дини за една петилетка , да не му е ника зелка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
не мисля , виж тези сладури , вече са на фаза тестови полети от началото на 2019 ... :))) ... водородни самолети ... :https://***.zeroavia.com/само гледай до 10 години напредъка :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Запомнете го от мен, че зеленото е новия комунизъм. Англичаните викат на заленашите "дини", защото за зелени само отвън, а от вътре са по-червени и по-ортодоксални и от маркс и енгелс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Хаха, скоро всички пътници от САЩ към Европа ще са на такива ладии, за да спасим планетата. Ще взимаме челен опит от пристигащите на Лампедуза, те знаят по-добре как без въглероден отпечатък и Божията помощ се стига от Африка до Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
знам че ти е присърце :))) ... :https://***.frontpagelive.com/2019/11/15/where-is-greta-thunberg-now-sailing-across-atlantic-to-spain-with-this-aussie-yachting-couple/нема да се разминем само с 11000 климатолози , парите не стигат , затова първо ще хакнем банката , за да си дофинансираме заверата :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Зелените хмери в опит да овладеят Централната банка.... Парична политика на ЕЦБ, която преследва екологични цели, вместо логичната неутралност е политическо вмешателство. Купувайте зелени облигации, и се оттървайте от въглеродните, колко демократично! Алилуая Гретенисти! Яки сте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Valentin13
преди 4 години
давайте, нагоре по пътя, който води стръмно надолу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още