IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Домакинствата в периферията на еврозоната са по-богати, отколкото в ядрото

От значение е, че Германия и Австрия са единствените страни, където по-малко от половината домакинства притежават собствен дом

21:01 | 09.04.13 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Домакинствата в много периферни страни от еврозоната са средно по-богати, отколкото живеещите в ядрото, сочи публикувано днес изследване на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирано от Ройтерс.

Според проучването на финансите и потреблението на домакинствата, включващо всички страни от еврозоната без Ирландия и Естония, хората в страните, получили спасителна помощ, често имат повече нетни активи, отколкото в страните, платили средствата за спасителните пакети.

Усредненото нетно богатство на домакинство в Испания е 291 400 евро (379 300 долара), а в Италия е 275 200 евро - значително повече в сравнение с Германия (195 200 евро), Холандия (170 200 евро) и Финландия (161 500 евро), които имат максимален кредитен рейтинг ААА.

Данните, които са събрани предимно през 2010 г., сочат, че възприятието за богатите северни европейски страни, помагащи на бедните си южни съседки, не е правилно, и че стабилните държавни финанси не са признак за голямо лично богатство.

От значение е, че Германия и Австрия са единствените две страни в проучването, където по-малко от половината домакинства притежават собствен дом.

"Съставът на нетното богатство е движен основно от реални активи", се уточнява в изследването на ЕЦБ, което е направено съвместно с националните централни банки.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Естествено, че се има в предвид хората говорят за нетен актив което значи от активите изваждаш пасивите. Относно рева на останалите че било манипулация искали да им вземат имотите дрън дрън тъпотии. Просто нещата в момента са изкривени силно от банките и в момента търпят корекция т.е. цените в южните страни ще спаднат както и заплатите за сметка и ще се възстанови баланса това е нищо странно просто в единната валута много неща се изкривиха и има огромни аномалии и тече процес на тяхното нормализиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
lordrad
преди 11 години
Признават една истина.Хартиените пари не са актив не ги смятат изобщо за нещо.Продавайте си имотите за други реални активи, но не и за хартиени пари.Това е извода!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Изводът е, че кредитите изкривяват всичко и няма ясни критерии за богатство. Смята ли се например за собствен дом този, който имаш да изплащаш до края на (трудовия си) живот?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
Сините камъни
преди 11 години
Аз изпитвам огромно любопитство, какво писмо е написал Дянков до ЕС, преди да напусне поста си.Някой знае ли?Имам съмнения, че може да се окаже стратегически прав!Ако го има писмото някъде, кажете моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 3
I
преди 11 години
Сън не ги хваща централните банкстери как да прилапат имотите на хората. Тяхната стратегия е ограничаване на парите в обръщение, увеличаване на разходите за живот на населението и крайна бедност и мизерия. Целта е да изкупят на безценица имотите на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 4
space-man
преди 11 години
ЕЦБ направо плаче за закриване след този анализ. Пълна ИДИОТИЯ и МАНИПУЛАЦИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
iivanoff
преди 11 години
И сега няма ли кой да направи връзката, защо криза има навсякъде, ама е "по-силна" на определени "по-независими" места, а е по-слаба, там където бачкат "по-централизирано" ... и какво следва от тук... и после след като "уж" на всички е ясно, какво ще се случи в първите, то какво ги чака вторите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още