IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EasyJet заземи самолетите си и мисли за финансов буфер

Книжата на компанията понижиха цената си със 7,5% в резултат от новините

15:28 | 30.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

EasyJet заземи всичките си самолети, след като завърши полетите за репатриране и обяви, че води преговори за създаването на паричен буфер, който да ѝ помогне в кризата, причинена от коронавируса, предава Bloomberg.

Връщането към редовните полети ще зависи от ограниченията, налагани от правителствата, както и от търсенето, обяви британската нискотарифна компания в изявление. Книжата ѝ понижиха стойността си със 7,5%.

Авиокомпаниите по целия свят преживяват шок от случващото се с Covid-19, което доведе до рязко спиране на пътуванията, тъй като страните затварят границите си, в опит да се борят с болестта. EasyJet спря полети и пусна бездействащия персонал, за да спести пари, като същевременно извършва малък брой полети за връщане на граждани в родните им страни. Ирландският ѝ конкурент Ryanair Holdings миналата седмица обяви, че планира да заземи над 90% от самолетите си в рамките на следващите седмици.

EasyJet заяви, че е приключила полетите за репатриране в неделя. Кабинният екипаж ще получи 80% от възнаграждението си благодарение на правителствена програма, а компанията, базирана в Лутън, търси начини да увеличи достъпа си до капитал. Превозвачът твърди, че има силен финансов баланс и няма падежи до 2022 г.

„В момента сме в преговори с доставчици на капитал, които разбират силата на нашия баланс и бизнес модел“, обяви EasyJet.

Цената на акциите на компанията се понижи с 6,5% в 8:36 ч. местно време в Лондон. От началото на годината стойността на книжата е потънала с 61%, с което пазарната капитализация на компанията се срина до 2,2 млрд. паунда.

Авиокомпаниите по целия свят могат да понесат тежък удар върху приходите си тази година на стойност 252 млрд. долара заради пандемията, обяви Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA). Компаниите от сектора призоваха правителствата за „сериозни действия“, за да задържат индустрията действаща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още