IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългосрочните инвеститори търсят изгодни сделки в Европа

Европа все още предлага множество атраквитни сделки, въпреки политическите и икономически сътресения

18:32 | 30.01.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Дългосрочните инвеститори търсят изгодни сделки в Европа

Дългосрочните инвеститори, разполагащи с достатъчно капитал, в момента търсят изгодни сделки в различни сектори в Европа, въпреки че все още на хоризонта не се вижда окончателно решение за еврото, пише Ройтерс.

Въпреки продължаващите опасения относно способността на европейския политически елит да намери бързо решение за проблемите на региона, инвеститори с милиарди долари капитал не се отказват от Стария континент.

Вместо това някои от най-големите инвестиционни фондове в света са привлечени от ниските оценки на най-добрите книжа в Европа и изглеждат благоразположени спрямо инвестициите в неликвидни, но изгодни активи като инфраструктура, пише изданието, цитирайки инвеститори, интервюирани по време на форума в Давос.

Въпросните инвеститори се интересуват също и от активите, които вероятно ще бъдат предложени за продан от различни банки и правителства в очакваната масова разпродажба.

Също така атрактивни изглеждат европейски сини чипове с добри фундаменти и глобална експозиция.

Активите с фиксиран доход, особено държавните облигации на някои от по-слабите представителки на еврозоната, обаче остават табу, като мнозина очакват по-конкретни стъпки за решаване на кризата в блока.

“Въпреки че Европа очевидно има проблеми, това не означава, че няма инвестиционни възможности”, казва Марк Уайзман, изпълнителен вицепрезидент на канадския пенсионен фонд CPP Investment Board.

„Всъщност вярваме, че в Европа има значителни инвестиционни възможности, например в области като инфраструктура“, добавя той.

Фондът, който проучва възможности за инвестиции в газова инфраструктура в Норвегия, управлява активи на стойност 150 млрд. долара.

Инвестициите от страна на пенсионни фондове в инфраструктура в Европа досега бяха съсредоточени главно в страни извън еврозоната.

Голямата разпродажба

Европейските банки, които държат общо активи за около 40 трлн. евро, се очаква да разпродадат активи за между 3 и 5 трлн. от тях през следващите години, за да отговорят на по-строгите международни правила за качество на капитала и ликвидност.

Някои от тези активи са имоти, но банките ще продават цели подразделения и портфейли.

По думите на неназован директор на европейска банка, вероятно ще станем свидетели на предефиниране „на амбициите на много банкови играчи, които имаха паневропейски ... аспирации“.

Също така вероятно е банките да се окажат собственици на дялове в компании или цели небанкови бизнеси, тъй като кризата тласка все повече и повече от техните длъжници към фалит. Тези активи също ще излязат на пазара.

Други възможности ще бъдат представени от активи, които правителствата на по-проблемните държави в еврозоната смятат да продадат, за да намалят големите си дефицити по държавния дълг.

Италия, с държавен дълг от 1,9 трлн. евро, се очаква да обяви програма за продажби, която може да включва имоти на стойност до 5 млрд. евро, както и дялове в ключови държавни компании.

Сред активите, които може да бъдат на разположение за покупка в Испания са държавната лотария, концесии на летища, водоснабдяване, хотели и др.

Следващият фокус на интереси ще бъдат проблемните активи в Европа, смята Джейн Фрейзър, директор на Citi Private.

Последна актуализация: 11:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
mapto
преди 12 години
Не, просто за да може хората да не трябва да вадят калкулаторите, когато искат да сравняват европейски и американски дълг. А Ройтерс е базирана в Лондон, така че не са точно зелени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
aristotel
преди 12 години
Ето и интересното Европейски банки имат 40 трилиона ДОЛАРА. ??? Защо не ЕВРО а долари. за да може АМЕРИКАНОС да е щастлив и чичо САМ да ги тука по рамото. Жалки, дребни, зелени човечета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още