IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двойният удар на моста от Генуа по Allianz

Компанията е не само застраховател, но държи и малък дял в компанията концесионер

09:43 | 19.08.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Големият европейски застраховател Allianz понася двоен удар от срива на моста в италианската Генуа. Групата е не само една от застрахователите на строителния обект, но също така участва в компанията концесионер Autostrade per l'Italia, заяви говорител на Allianz през уикенда. По-рано германският седмичник Welt am Sonntag докладва за това. При сриването на магистралният мост загинаха най-малко 41 души.

Allianz е малък партньор в консорциума, който е застраховал съоръжението. Делът се изразява в едноцифрен процент. През лятото на 2017 г. в Autostrade per l'Italia влиза консорциум от Allianz, френския застраховател EDF и холандския фонд DIF - с дял от 6,94%. Германският застраховател държи 60% от акциите в консорциума.

Консорциумът е платил през миналата година почти 1 млрд. евро за акциите, пише Welt am Sonntag, цитирайки Atlantia Group, основен собственик на Autostrade per l'Italia. Така се оказва, че само Allianz е инвестирал над 600 млн. евро в Autostrade per l'Italia.

Индикацията за загубата на стойност, която може да застрашава германския съсобственик, може да е цената на акциите на Atlantia. Те временно се сринаха с около една четвърт.

Основният собственик на Atlantia е италианското семейство Бенетон, което е известно главно с модната марка със същото име. За момента размерът на щетите не е известен. Когато магистралният мост Виитал беше повреден през 2004 г. от горяща цистерна, разходите за ремонта възлязоха на около 30 милиона евро. Мостът обаче не беше разрушен, както се случи сега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още