IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Другият норвежки суверенен фонд става толкова голям, че се чуди какво да прави

Местният брат на по-добре известния международен норвежки суверенен фонд предлага ключови промени в инвестиционния си модел в търсене на алтернативи

21:45 | 30.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Норвежкият местен суверенен фонд стана толкова голям, че се опитва да намери начин да се отърве от част от парите си, като предлага ключови промени в инвестиционния си модел.

Норвежкия правителствен пенсионен фонд e местният вариант на по-добре познатия международен суверенен фонд на страната, който е и най-големият по рода си със своите 1,1 трлн. долара в активи. За разлика от по-големия си брат, обаче, Правителственият пенсионен фонд се фокусира основно в инвестиции на местния пазар и частично на регионалния. След като нарасна до 261 млрд. крони (30 млрд. евро) тази година, фондът сега се намира опасно близо до своя лимит.

Затова фондът се надява да внесе някои промени, съобщава Bloomberg. В писмо, изпратено до финансовото министерство този месец, фондът предлага да отпадане на ограничението той да държи 85% от активите си в норвежки акции и облигации и 15% в такива в Швеция, Дания и Финландия.

Тепърва предстои правителството да разгледа предложението и да обмисли промените, съобщиха от финансовото министерство за Bloomberg, но не посочват срок за преразглеждането.

Като най-големия износител на петрол и газ в Западна Европа, Норвегия се превърна в една от най-богатите държави в Европа. Тя управлява парите си, заделяйки част от тях в подкрепа на бъдещите поколения и насочвайки инвестиции при нужда, за да се избегне прегряване на пазара. По тази причина големият суверенен фонд на Норвегия от 1,1 трлн. долара не може да инвестира в страната.

За разлика от своя международен брат местният фонд не получава нови капиталови инжекции. Също така не се използва и за фискални цели, което означава, че той реинвестира дивидента и приходите от лихви за покупка на нови активи.

Фондът има и ограничение за собственост от 15% в единични компании в Норвегия, но делът му в основния индекс на фондовата борса в Осло от години е близо 10%, което обаче ограничава възможността за активно управление, се казва още в писмото (неговата цел е разпределение от 60% в акции и 40% в облигации). В случай на срив на цената на акциите ребалансирането на портфолиото ще накара фонда да наруши зададената рамка, се посочва още в писмото.

„Сега фондът е почти изцяло инвестиран в норвежкия фондов пазар“, се казва в писмото.

Сред другите предложения е и предоставяне на възможност той да инвестира и в компании, които не се търгуват на борсата и не планират да го правят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 10
дядя Вова
преди 4 години
Другият норвежки суверенен фонд става толкова голям, че се чуди какво да прави Да си купи самолетоносач с ескадрила F-35 и да носи демокрация по света!Упс, ще я носи до 3 месеца и ще фалира на 100% !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още