IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Евтините пари все още са ключови за възстановяването на еврозоната

Според председателя на ЕЦБ ниските лихвени проценти не вредят на печалбата на банките

14:18 | 17.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на еврозоната остава зависима от евтините кредити и Европейската централна банка (ЕЦБ) използва удължаването на програмата за изкупуване на облигации, за да изтласка за по-нататък очакванията за повишаване на разходите за заеми, каза гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги в петък, цитиран от Ройтерс.

Драги заяви, че ЕЦБ става все по-уверена, че икономическото възстановяване на еврозоната ще продължи, но мудният растеж на заплащането означава, че може би паричната политика трябва да остане облекчена.

„Ключов двигател на възстановяването остават същите благоприятни условия за финансиране на компании и домакинства, които на свой ред силно зависят от политическите ни мерки“, каза Драги.

ЕЦБ ще изкупи облигации на обща стойност 2,55 трлн. евро, след като миналия месец реши, че ще продължи програмата за изкупуване на активи до септември 2018 г. или дори след това при нужда.

Централната банка на еврозоната обеща още да запази лихвените проценти на сегашните им рекордно ниски нива „доста след“ края на програмата за количествено облекчаване.

Драги заяви, че това обещание е направило продължаването на покупките на облигации ключово за изтласкване на пазарните очаквания за първо увеличение на лихвите по-напред в бъдещето, което помага да се поддържат лихвените проценти ниски.

„Покупките на активи имат значение и за сигналите, които те предизвикват по отношение на посоката на бъдещите лихвени проценти: т.нар. сигнализиращ ефект“, каза Драги на конференция на банковия сектор. „Затова сигнализиращият ефект на покупките на активи естествено се увеличи в съответствие с ефекта на продължителност“, допълни той.

Чрез отрицателната си лихва по депозитите ЕЦБ таксува банките от 2014 г. насам за парите, съхранявани в централната банка, заради което секторът отправя все по-остри критики предвид слабите печалби и нарастващите капиталови изисквания.

Драги обаче заяви, че според проучване на ЕЦБ „малко доказателства“ сочат, че разхлабената парична политика вреди на банките и всяка бъдеща вреда ще бъде компенсирана от благоприятните ефекти върху икономиката.

„Нетните приходи от лихви останаха доста стабилни през последните две години“, отбеляза Драги, цитиран от CNBC.

Ако има някакви негативни ефекти от ниските лихви върху нетните приходи от лихви в бъдеще, те до голяма степен ще бъдат компенсирани от другите основни компоненти на рентабилносттта, например качеството на заемите и провизиите срещу загуби от кредитна дейност“, добави той.

Гуверньорът се противопостави на обвиненията, най-вече от Германия, че ултрахлабавата политика на ЕЦБ захранва нов кредитен балон и заяви, че възстановяването вместо това „се самоподхранва“.

„Вече виждаме повече сигнали, че растежът се „самоподхранва“, което означава, че фискалните мултипликатори и вътрешното разпространение отново подкрепят активността“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още