IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги е готов да представи проект за европейски безопасни облигации

До десетина дни ръководителят на ЕЦБ ще предложи план за обединение на държавния дълг на 19-те страни

12:00 | 20.01.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Проектът за нов клас безопасни финансови активи, предназначени за укрепване на еврозоната, предстои да бъде представен след почти една година закъснение, съобщи Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Докладът, поръчан от президента на Европейската централна банка Марио Драги, ще предложи план за обединение на държавния дълг на 19-те страни, което да предпази от ефекта на заразата в случай на необслужване от една или повече държави.

Инициативата за европейски безопасни облигации започна през септември 2016 г. като начин да се избегне повторение на кризата с държавния дълг в региона.

Последното десетилетие за единната валута бе белязано от епизоди на финансов стрес, разпространяващ се през границите и заплашващ да разбие Съюза. Въпреки това, така наречените ESBies (European Safe Bond initiative) са посрещнати със скептицизъм от страни като Германия, които се страхуват, че така ще изплатят дълговете на другите.

Публикуването на плана трябваше да стане още през март, но се забави заради технически препятствия. Европейският съвет за системен риск (ЕССР), създаден през 2010 г. за предотвратяване на финансовите кризи в Европейския съюз и понастоящем председателстван от Драги, приключи работата през декември, но не успя да го одобри.

„Целта на доклада, който ще бъде публикуван в седмицата след 29 януари, винаги е била да се дадат обосновани данни за дискусиите на европейско равнище за създаването на такъв безопасен актив, заяви говорител на ЕССР в изявление по имейл.

Европейските банки биха могли да подкрепят ESBies. Ценните книжа биха могли да представляват нов ликвиден актив с почти нулев риск, който служи като алтернатива на държавните облигации, посочват ръководителите на най-големите кредитори в Европа в документ, с който разполага Bloomberg.

Банковите регулатори обмислят дали да наложат ограничения върху притежаваните от банките държавни облигации и да увеличат капитала, който трябва да отделят, за да покрият своята експозиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Как кой ... стадото !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Важно е да се знае кой плаща."Безопасни" облигации отдавна няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
Mohave
преди 6 години
Да предположим , че възможностите на ЕЦБ да ръси са на привършване и трябва да се предприемат други мерки . Ако не стане , което е най-вероятно ще изцедят пазарите още няколко месеца , по време на обсъждането - пак добре . Пълният хаос и своеволия по спасяване на банки с пари на данъкоплатците в Италия , липсата на реформи хвърлят в шок немците . Ако обединят дълга европа е изгубена .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още