IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставките по "Ямал" все още са в направление от Германия към Полша

За 26-ти пореден ден Русия не доставя газ през този газопровод в Европа

09:28 | 16.01.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За 26-ти пореден ден доставките по газопровода "Ямал" са обърнати - от Германия към Полша, съобщава Ройтерс. Това означава, че от 21 декември Германия не е получавала руски природен газ през това направление.

През "Ямал" минава около 1/6 от газа от Русия за Европа.

На този етап няма яснота кога потокът по газопровода ще се възстанови към Германия. Източници на Ройтерс, близки до "Газпром", коментират, че "по някое време този месец" и това ще стане.

Москва отхвърля обвиненията, че със спирането на доставките по "Ямал" се опитва да окаже натиск върху Германия и европейските институции да позволят експлоатацията на "Северен поток 2". Вицепремиерът на страната Алексей Новак отново коментира преди ден, че Русия е готова да доставя повече газ, но само по дългосрочни договори.

Междувременно американски компании са преговаряли за доставки на газ в Европа в случай на конфликт между Русия и Украйна. Заради опасения за доставките на газ досега Западът се въздържаше да коментира сериозни икономически санкции за Москва.

Европейската комисия (ЕК) разследва ситуацията на газовия пазар в Европа и един от аспектите на проучването е защо "Газпром" отказва доставки при положение, че цената на европейските пазари достига рекорди. На 21 декември цената на газа за спот доставките на TTF в Нидерландия достигнаха цена от 180 евро за мегаватчас, когато стана ясно, че доставките от Русия по "Ямал" са преустановени. 

Тогава от "Газпром" обясниха, че нямат заявки за доставка. 

По-късно газовия пазар се успокои, когато танкери с американски втечнен газ се насочиха към Европа, привлечени от високите цени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
Пука му на "Газпром" какво "мислят" (мислат, молам ви се) некви си маргинали. С прост0тиите си некои направиха така, че чистата печалба на ГП се удвои. Сега има парички и за втората "Сила Сибири". Евроgейците загряха какво ги чака и ревнаха кански, че ГП и лично Путин ги изнудва. А защо пък да не ги изнудва, след като ТЕ не спряха да въртят урвенски номера? Смяната на законите със задна дата какво е ако не "задна работа"? Чекаме триение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хаха, нещо си в грешка, че се е изплатил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Achtung
преди 2 години
Той СП2 вече се изплати........ само приказките около него вече надуха цената толкова, че Газпром очаква приходи от 92 млрд и печалба от 23 млрд евро за 2021 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Явно може и без него значи.Усещам как СП 2 ще дреме полупразен през повечето време и никога няма да върне парите , вложени в него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
кремълскиятпсихопат изстреля и последните си куршуми. Природният газ, които смяташе за свое геостратегическо оръжие се оказа обикновена прашка. Мечтата му да властва над Европа(или поне Източна) рухна. Най-рационално е да се примири със ситуацията, но от хора които трябва да се лекуват може да очакваш всичко. Не мислех че имперските амбиции умират толкова трудно, но явно съм се лъгал. Ще трябва да го изчакаме да си замине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още