IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доминацията на Китай при редките метали ще е във фокуса на ЕС следващата седмица

Обещаващо находище в Швеция може да помогне на ЕС да отхвърли своята зависимост при доставките на критичните елементи от Китай

12:20 | 14.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Западните сили ще дебатират в Брюксел през следващата седмица възможността за ограничаване на доминантната роля на Китай при редките метали и други критични ресурси, като служителите на Европейския съюз (ЕС) ще представят своята визия за създаване на цели зелени вериги за доставки, съобщава Euractiv.

Разговорите, които ще се състоят на 19 ноември, се провеждат ежегодно през по-голямата част от това десетилетие, като се срещат дипломати и представители на индустрията от ЕС, Япония и САЩ. 

Според тях е необходимо да се отслаби лидерската позиция на Китай в индустрията за добив на редки минерали и най-вече за критичните метали, използвани при новите технологии.

Като нетни вносители на повечето редкоземни минерали през 2011 г. страните от ЕС бяха сред първите, които решиха да съставят критичен списък със суровини.

Тъй като редките метали за акумулаторни батерии и потребителските изисквания за устойчивост са на дневния ред, заместник-председателя на Комисията Марош Шефчович, които е и шеф на Енергийния съюз, посочи, че стратегията на ЕС е да подпомага развитието на цели вериги на доставки въз основа на етично производство.

ЕК изчислява, че пазарът на батерии в ЕС ще достигне стойност до 250 млрд. евро годишно към 2025 г.

„Позицията на Запада е несигурна“, смята Саймън Мурс, управляващ директор в консултантската компания Benchmark Mineral Intelligence.

Редките метали се считат за критични поради тяхното икономическо значение, недостига и риска от прекъсване на доставките, критерии, които варират в различните страни.

Но всички правителства определят тези ресурси в група от 17 елемента с електромагнитни свойства, като ключови поради ролята им във високотехнологичните икономики.

Минералите не са рядкост, но обработката им и намирането им в достатъчни концентрации е проблем.

Докато Западът се бореше с опитите си да произвежда печалба, Китай увеличи агресивно продукцията на тези ресурси и през 2010 г. наложи експортни квоти, което доведе до скок на цените.

През 2014 г. Световната търговска организация (СТО) започна дело срещу Китай, но господството на азиатската страна продължава и днес, главно защото може да игнорира икономическите императиви.

Майкъл Рейдмакър, специалист в Центъра за стратегически изследвания в Хага, заяви, че решението е да се ускори производството на редки метали извън Китай.

Той посочва находището на в Норра Кар в Швеция, което може да осигури нуждите на Европа за повече от две десетилетия напред.

Този проект е собственост на канадската Leading Edge Materials, която за първи път ще бъде страна-наблюдател по време на разговорите следващата седмица, към която се присъединява Австралия.

Главният изпълнителен директор на Edge Марк Саксън заяви, че компанията работи за получаване на одобрения за разработване на шведското находище. В Европа екологичните стандарти обаче могат да възпрепятстват този проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
IQ96
преди 4 години
...че компанията работи за получаване на одобрения за разработване на шведското находище. В Европа екологичните стандарти обаче могат да възпрепятстват този проект...Зелените да не спят, ами да организират веднага референдум!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още