IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домакинствата в ЕС спестяват повече от всякога

Ръстът на дела на спестяванията се дължи както на спада на разходите, така и на ръста на разполагаемия доход, констатира Евростат

11:01 | 07.08.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Коефициентът на спестяване на домакинствата в ЕС отбелязва най-високия си годишен ръст през първото тримесечие, откакто се води статистика за този показател, отчита европейската статистическа служба Евростат.

Ръстът достига 3,5 процентни пункта в сравнение с първото тримесечие на 2019 г.

Основната причина е забележимото през годината намаление на разходите за крайно потребление на домакинствата (-1,7%) в контраст с последните му увеличения над 2%. Освен това, увеличението на брутния разполагаем доход на домакинствата (2,4%) също допринася за увеличаването на процента на спестяванията.

Спестявания Спестявания

Графика: Евростат

Спестяванията на домакинствата се увеличават във всички държави членки на ЕС, за които има налични данни за първото тримесечие на 2020 г. Най-голям ръст е отчетен в Словения (7,7 п.п.), следвана от Полша (6,8 пр.) и Испания (6,7 п.). Най-нисък ръст е регистриран в Швеция (1.1 пр.), Чехия (2 п.п.) и Германия (2,2 пр.).

Увеличението на процента на спестяване на домакинствата се обяснява с увеличаването на брутния разполагаем доход във всички държави членки на ЕС. Намалението на разходите за индивидуално потребление на домакинствата в 10 държави членки допринася допълнително за повишаването на техните спестявания.

Най-голямо намаление на разходите на домакинствата се наблюдава в Италия (-6,4%), Словения (-5,3%) и Испания (-5,2%). От друга страна, в шест държави членки на ЕС разходите за индивидуално потребление на домакинствата се увеличават на годишна база, като най-големият ръст е в Полша (5,1%) и Чехия (4%).

Спестявания Спестявания

Графика: Евростат

Годишният растеж на разполагаемия доход на домакинствата през първото тримесечие на годината е 2,4% за ЕС и 1,9% за еврозоната.

Евростат обаче констатира, че заплатите имат по-малко значение за брутния разполагаем доход за отчетния период (0,8%) в сравнение със социалните помощи например (1,7%). Статистическата служба посочва, че в последните години приносът на социалните трансфери за брутния разполагаем доход на домакинствата винаги е бил под 1%.

Най-голямо увеличение на брутния разполагаем доход на домакинствата е регистрирано в Полша (12,3%). Останалите страни имат годишен темп на растеж между 6,8% (Чехия) и 1,1% (Австрия).

Италия е единствената страна, където е отчетено намаление на брутния разполагаем доход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Домакинствата в ЕС спестяват повече от всякога Taka е при всяка криза...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още