IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Документ разкрива пренасочване на пари от европейски фонд към въглищните лобисти

Изследователският фонд за въглища и стомана ежегодно инвестира около 40 млн. евро в научни дейности в областта на въглищата и стоманата

18:32 | 20.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Вътрешен документ показва, че фондът на Европейската комисия (ЕК) е инвестирал 40 млн. евро годишно в проучване на въглищни проекти. Парите са били насочени и към разходи за основната европейска лобистка въглищна организация, съобщава Euractiv.

Малко известен европейски фонд, управляван от изпълнителния орган на Европейския съюз (ЕС), ежегодно инвестира около 40 млн. евро в научни дейности в областта на въглищата и стоманата. 

Понастоящем около 150 проекта получават финансова подкрепа по програма, финансирана от ЕС, според документи, получени от зелени активисти в Европейското бюро за околната среда (EBB), споделени с Euractiv.

Доклад от проект на „Грийнпийс“ за първи път привлече вниманието към „Изследователският фонд за въглища и стомана“ през януари тази година. Целта на фонда е да подпомогне изследванията при добив на въглища, за да направи мините по-ефективни и да намали негативното влияние върху околната среда.

Издадените от ЕК документи показват за какво в действителност се използват средствата. В допълнение към работните разходи, срещи и IT поддръжка, биват изброени и разходи за персонал. Проект, наречен CoalTech2051, например, е получил почти 50 хил. евро за наемане на служители за седем месеца.

Проектът се осъществява от Eurocoal, лобистката организация за въгледобивна промишленост в ЕС.

„Това означава, че ЕК използва този фонд за финансиране на служители от въглищното лоби“, споделя Антон Лазарус, който е поискал документите от EBB.

Въпросните документи също така разкриват, че ЕК разчита на т.нар. Консултативна група по въглищата (CAG), когато решава кои проекти да финансира.

Сред нейните 17 членове, всички представители на компании, има и служител на германската енергийна компания RWE, както и двама служители на Eurocoal, същата лобистка асоциация, която получава средства за CoalTech2051.

Това повдига въпроси за начина, по който фондът се използва от лобистите за финансиране на своите проекти.

Строго погледнато, не 17-те членове на Консултативната група за въглища решават кои проекти да получават подкрепа. Окончателното решение се взема от ЕК, заедно с група експерти и представители на 28-те държави членки на ЕС.

Въпреки това, групата трябва да одобри списъка и да определи приоритетите за предстоящата фаза на изследване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още