IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добри икономически и корпоративни новини подкрепиха европейските борси

На седмична база обаче повечето големи борси на Стария континент са на червено

19:31 | 22.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Peter Boer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Peter Boer/Bloomberg

Силните тримесечни данни, особено от страна на козметичната група L’Oreal, подкрепиха най-важните фондови пазари в Европа за по-оптимистичен край на седмицата. Добри новини имаше и от силно задлъжнелата китайска компания за недвижими имоти Evergrande.

Водещият индекс на еврозоната EuroStoxx 50 се покачи до най-високото си ниво от месец по време на търговията в петък и в крайна сметка добави 0,80% до 4188,81 пункта. Въпреки това, след досега смесена седмица, седмичният баланс не е добър – минимален ръст от 0,1 процента.

В Париж френският индекс Cac-40 се повиши с 0,71% до 6733,69 пункта преди уикенда. Настроението на Лондонската фондова борса беше малко по-сдържано предвид смесените икономически данни от Великобритания. Британският FTSE 100 се повиши само с 0,20 % до 7204,55 пункта. 

Продажбите на дребно във Великобритания намаляват неочаквано за пети пореден месец през септември заради спад на потребителското доверие, засилвайки доказателствата, че икономическото възстановяване губи инерция. Обемът стоки, продаден във физическите магазини и онлайн, е намалял с 0,2% миналия месец спрямо август, обяви Националната статистическа служба (ONS) в петък. Икономистите очакваха ръст от 0,6%. Това е най-дългият период на последователни месечни спадове в историята и се случва въпреки паническото купуване на горива по време на кризата с доставките.   

Германският водещ борсов индекс Dax получи свежа инерция в петък след доста тежка седмица за фондовия пазар. Някои стабилни данни за настроенията от германската индустрия и положителните сигнали от тежко засегнатата китайска компания за недвижими имоти Evergrande дадоха тласък на търговията, предава dpa-AFX.

Германският бенчмарк индекс междувременно дори възстанови 50-дневната линия за средносрочната тенденция и затвори с ръст от 0,4 % до 15 542,98 пункта. На седмична база борсовият барометър показва понижение от 0,28 процента. Mdax - индексът на средноголемите компании се повиши с 0,31% до 34 824,99 пункта в петък.

Ръстът в бизнес активността в еврозоната се е забавил този месец, докато компаниите се сблъскват с растящи разходи заради проблемите с веригите на доставки. В същото време доминиращата в зоната индустрия на услугите изпитва трудности заради продължаващите опасения около Covid-19, показа проучване от петък. Общият индекс на IHS Markit за мениджърите по поръчките (PMI) – показател за цялостното икономическо здраве, е спаднал до 6-месечно дъно от 54,3 пункта през октомври спрямо 56,2 през септември, съобщава Ройтерс.

„С оглед на негативни фактори като недостига на първични продукти и суровини както и повишените цени на енергията, удивително е, че индексите не са спаднали още по-сериозно“, казва Томас Гицел от VP Bank. По отношение по-специално на германския индекс за индустрията той каза: „Ние сме много щастливи от пълните книги за поръчки и напълно се справяме с трудните производствени условия в момента“.

Острият недостиг на чипове и крехките вериги за доставки принуждават автомобилния доставчик Continental отново да понижи бизнес прогнозите си. Сега се очаква продажбите на групата да бъдат между 32,5 и 33,5 милиарда евро, което е с един милиард евро по-ниско от прогнозираното по-рано. Акцията все пак успя все пак да поскъпне с до три процента, тъй като очевидно се очакваше по-високо понижение на прогнозата. В крайна сметка имаше краен ръст от с 0,5 процента.

Deutsche Post DHL не очаква големи ръстове в обема на пратките този коледен сезон, но все пак очаква много силен бизнес. Книжата ѝ поскъпнаха с 1,2%.

Приходите от продажби на L’Oreal са нараснали, след като икономиките бяха отворени отново, а мерките срещу коронавируса разхлабени, което мотивира потребителите да започнат да носят парфюми и гримове отново. Приходите на компанията са се увеличили с 13% през третото тримесечие на годишна база, обяви групата за козметични продукти. Анализаторите очакваха 8,1% ръст. Звеното за потребителски продукти, което включва брандове като Maybelline New York, което продава червила и спирали, надмина представянето си спрямо същия период на 2019 г. Книжата поскъпнаха с 5,08% до 388,05 евро.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още