IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добри данни за европейската икономика тласнаха нагоре борсите на континента

Новините за потенциални коронавирусни ваксини продължават да са в центъра на вниманието на инвеститорите

20:14 | 01.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Европейските борси отбелязаха скромен ръст в четвъртък, а вниманието на инвеститорите беше насочено към икономическите данни и корпоративните отчети, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 напредна с 0,2%, като секторът на търговията на дребно отчете скок от 2,4%, а петролният и газовият сектор пое в обратна посока със спад от 1,7%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 0,23% и завърши деня на ниво от 5879,45 пункта. Френският CAC 40 е нагоре с 0,43% до ниво от 4824,04 пункта, а германският DAX не се вписа в тенденцията и отбеляза спад от 0,23% до равнище от 12 730,77 пункта.

Пандемията продължи да доминира нагласите на инвеститорите, като новините за потенциални коронавирусни ваксини се следят внимателно. Главният изпълнителен директор на фармацевтичната компания Moderna съобщи, че очаква да кандидатства за извънредно разрешение за използване пред Агенцията за храните и лекарствата на потенциалната ваксина на компанията срещу COVID-19 едва след президентските избори в САЩ на 3 ноември.

Същевременно Италия удължи извънредното положение до януари, а Великобритания ще въведе локализирани ограничения в Северна Англия в отговор на неотдавнашния ръст на случаите на коронавирус.

Данните за европейската икономика също бяха във фокуса на вниманието тази сутрин. Окончателният индекс на мениджърите по поръчките PMI в еврозоната за септември отговори на очакванията за ниво от 53,7 пункта, показвайки продължаващо възстановяване на заводската активност в блока, стимулирано до голяма степен от индустриалния двигател Германия.

В същото време безработицата в еврозоната през август е нараснала с 0,1% на месечна основа до 8,1%.

В четвъртък Европейският съюз започна правни действия срещу Великобритания, след като британски депутати одобриха планове за промяна на споразумението за Brexit въпреки признанията на някои министри от британския кабинет, че ходът е нарушение на международното право.

Корпоративните отчети бяха ключов двигател на ценовите движения на отделните акции в четвъртък, като книжата на шведската верига магазини за дрехи H&M поскъпнаха с 6%, след като компанията надмина очакванията за печалбата си през третото тримесечие. Цената на акциите на френско-италианският производител на чипове STMicro прибави 7% към стойността си след силни резултати. Доброто представяне през третото тримесечие на германския й конкурент Infineon също оскъпи акциите му със 7,5%.

На дъното на европейския индекс на сините чипове цената на акциите на Rolls-Royce намаля с над 10%, след като производителят на самолетни двигатели обяви планове да набере 6,5 млрд. долара, за да оцелее по време на коронавирусната криза.

Книжата на Bayer потънаха с над 12%, след като германският фармацевтичен гигант обяви нови съкращения на разходите и ревизира към понижение очакванията си за бъдещето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Whitestar
преди 3 години
За съжаление оживлението е плахо, като това на дивеч видял разсипана зоб, някъде на къра. Вече е редно, след първоначалния уплах и паника от KOVID19, глобалните пазари да възвърнат своята увереност, в посока на горе и това да даде резултат и на Европейските борси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още