IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До какъв компромис могат да стигнат европейските лидери?

За България е важно как ще бъдат изразходвани средствата, за да бъде подкрепен бизнесът, посочи директорът на фондация "Европейски институт" Любов Панайотова

10:55 | 20.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg.jpg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg.jpg

Правителствените ръководители трябва да излязат от схемата си на мислене до момента, защото досегашната логика е пагубна за Европейския съюз като обединение. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Любов Панайотова, директор на фондация " Европейски институт".

Коментарът й е по повод продължаващата среща на върха на ръководителите на 27-те страни членки на ЕС и дебатът им за спасителния пакет в размер на 750 млрд. евро.

„Свидетели сме на най-продължителната среща на върха на ЕС от 2000 г., когато се проведе срещата в Ница“, посочи Любов Панайотова и обясни, че очакванията бяха, че договореностите ще дойдат от неформалните разговори, за да се стигне до споразумение. Тя обаче смята, че различията сякаш се задълбочиха.

„Никой не предполагаше, че толкова ще се втвърди позицията на четворката. Освен върховенството на закона те искат и допълнителни гаранции за изразходването на средствата, напомни Панайотова. - Въпреки моя традиционен оптимизъм, съм доста резервирана, но би трябвало да се намери някакъв компромис.“

Директорът на фондация "Европейски институт" е убедена, че не се ли намери компромис за развитието на Евросъюза, ще бъде много трудно гражданите в съответните страни да проумеят какъв е смисълът на това европейско обединение, ако „не се протяга ръка на тези, които имат нужда от помощ“.

По думите на Любов Панайотова не трябва да се притесняваме точно колко средства ще получи България, а как ще бъдат изразходвани средствата, за да бъде подкрепен бизнесът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още