IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джузепе Конте ще оглави Движение „Пет звезди“

Бившият премиер на Италия, който все още е популярен сред избирателите, ще има за задача напълно да трансформира движението в лява политическа сила

15:50 | 01.03.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Бившият премиер на Италия Джузепе Конте се е съгласил да оглави движението „Пет звезди“, което се опитва да намери своята нова идентичност, съобщава FT.

„Джузепе Конте  прие поканата да работи за преосноваването на Движение „Пет звезди“, посочва се в съобщение, публикувано в официалния му профил във Facebook.

Конте се е срещнал с лидерите на движението, вкл. и комедианта Джузепе (Бепе) Грило, който го ръководеше първоначално.

„Пет звезди“ има най-голямата група в парламента на Италия. То влезе във властта през 2018 г., след като спечели 32,7% от гласовете на националните избори. Подкрепата му обаче намалява оттогава и сега, според проучвания на общественото мнение, нивото ѝ е около 15%.

Движението разочарова голяма част от гласоподавателите си, защото обещаваше да революционизира традиционната политика, но вместо това влезе в коалиция първо с крайнодясната партия Лига, а после и с Демократическата партия. През последните години партията се отдръпна от много от някогашните си ценности и обещания.

Решението „Пет звезди“ да подкрепи правителството на бившия председател на Европейската централна банка Марио Драги допълнително подкопа доверието в движението.

„Това е критично предизвикателство за Движението, пълното преструктуриране и трансформиране в политическа сила, която е отворена към гражданското общество, способна да работи в политическата рамка и да играе по-решителна роля в периода до 2050 г.“, посочва се в съобщение на Движение „Пет Звезди“.

Конте досега не е свързван с никакви партии. Той е професор по право и не беше участвал по никакъв начин в политиката до назначаването му за премиер. Той обаче винаги е бил близък до „Пет звезди“. През 2018 г. той ръководеше коалиция между „Пет звезди“ и Лига, а когато правителството се срина година по-късно, той се обяви за центрист и поведе коалиция между „Пет звезди“ и Демократическата партия.

Миналия месец Джузепе Конте беше принуден да се оттегли от премиерския пост заради споровете му с бившия министър-председател Матео Ренци, миноритарен партньор в коалицията, за управлението на коронакризата и възстановяването от рецесията. Тогава Марио Драги беше номиниран за нов премиер.

Досега Конте беше считан де факто за лидер на „Пет звезди“. Очаква се той да смекчи позициите на движението и да засили връзките му с левоцентристите в опит да сформира някаква надеждна и стабилна алтернатива на дясното в Италия.

Конте все още е популярен сред гласоподавателите, които одобриха управлението на ранната фаза на коронакризата. Очаква се той да замени официално Вито Крими, и.д. председател на движението, в следващите дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още