IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джузепе Конте призова ЕС и ЕЦБ за координирани и солидарни действия

От друга страна за провеждането на срещата на ЕЦБ са въведени специални процедури

20:25 | 10.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
<div>
	<em>Джузепе Конте, министър-председател на Италия. Снимка:&nbsp;Giulio Napolitano/Bloomberg</em></div>
Джузепе Конте, министър-председател на Италия. Снимка: Giulio Napolitano/Bloomberg

Италианският премиер Джузепе Конте призова Европейската централна банка да предприеме драстични действия за защита на икономиката в еврозоната от коронавируса, след като броят на заразените в страната му надхвърли 10 000 души, информира Bloomberg.

Във видеоконференция с лидерите на ЕС премиерът  призова колегите си да покажат същия дух на солидарност в борбата с коронавируса, както по времето на последната дългова криза от 2012 г..

Конте се обърна и към ЕЦБ с призив да направи "каквото е необходимо", за да стабилизира икономиката на блока. Той каза, че еврозоната трябва да  бъдат използвани всички инструменти на паричната и фискалната политика, с които разполагат институциите.

От друга страна провеждането на срещата на Управителния съвет на Европейската централна банка се усложнява, тъй като епидемията задържа някои централни банкери у дома.

Най-малко четирима от членовете на ръководството на централната банка ще участват в разговорите посредством конферентна телефонна връзка, вместо да пътуват до Франкфурт през тази седмица. Един от тях е и Игнацио Виско  - управителят на Централната банка на Италия, чиято родина стана първата демократична държава след Втората световна война, обявила пълна национална блокада. Централните банки на Латвия, Литва и Естония заявиха, че техните управители също ще се присъединят дистанционно към дискусията.

Двудневното заседание на Управителния съвет ще започне в сряда и ще бъде проследено много внимателно от инвеститорите. Те с интерес очакват отговора на институцията на коронавируса, който засегна икономиката, като прекъсна веригите за доставки и възпрепятства  пътуванията. Войната с цените на петрола между Саудитска Арабия и Русия също повишава напрежението и ще окаже натиск върху инфлацията, която все още се намира под целта на ЕЦБ.

На официалните срещи  обикновено 25-мата членове на Управителния съвет биват придружавани от своите заместници и съветници. След презентации на административния персонала на ЕЦБ и вечеря на гуверньорите в сряда, процедурата ще завърши в четвъртък със сесия за вземане на решение по паричната политика и пресконференция на управителя Кристин Лагард.

Говорител на ЕЦБ заяви, че се очаква срещата да бъде проведена в основната сграда на ЕЦБ, но управляващите могат да използват механизма за конферентна връзка по телефона, ако желаят. Брифингът за пресата ще следва подобна процедура, като журналистите ще бъдат поканени да присъстват лично или чрез пряко предаване на живо.

Много от членовете на институционалното ръководство все още планират да присъстват физически. Шестимата членове на Изпълнителния съвет се намират във Франкфурт, както и управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман. Гуверньорът на Австрийската централна банка  Роберт Холцман, Пиер Вунш от Белгия, Оли Рен от Финландия, Франсоа Вилерой дьо Гало от Франция и Гейбриъл Маклуф от Ирландия вече потвърдиха присъствието си.

Словашкият централен банкер Петер Казимир също е готов да присъства - но ще направи  800-километровото си пътуване с кола, а не със самолет.

Все пак физическите отсъствия заплашват да усложнят процеса за това, което може да се окаже доста сложно решение. Въпреки че инвеститорите очакват основният лихвен процент да бъде намален с поне 10 базисни пункта от сегашните минус 0,5%, икономистите казват, че това само по себе си няма да се справи с икономическите проблеми, причинени от епидемията от коронавирус.

Очаква се също ЕЦБ да обмисли мерки за насочване на ликвидност към малки и средни компании, които имат проблеми с паричния поток. Това може да включва разширяване на програмата за количествени облекчения чрез закупване на допълнителни корпоративни облигации и програма за подпомагане на банките при финансирането на заеми за малкия и среден бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още