IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън предлага на Владимир Путин да се срещнат в Европа

Все още няма отговор от страна на Москва по въпроса

22:02 | 14.04.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Президентът на САЩ Джо Байдън. <em>Снимка:&nbsp;Pete Marovich/The New York Times/Bloomberg</em></p>

Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Pete Marovich/The New York Times/Bloomberg

Американският президент Джо Байдън е предложил срещата с неговия руски колега Владимир Путин да се проведе в Европа през следващите месеци, тъй като напрежението между Русия и Украйна продължава да ескалира, съобщава CNN.

Според изявление на Белия дом двамата държавни глави са обсъдили контрола върху оръжията и възникващите проблеми със сигурността. Байдън също така призовава Русия да деескалира напрежението с Украйна.

Предложението за среща в Европа е потвърдено и от говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Прессекретарят на руския държавен глава подчертава, че е все още е рано да се обсъжда дневният ред на евентуалната бъдеща среща между двамата лидери. 

"Преждевременно е да се говори за тази среща конкретно. Това е ново предложение и то ще се изучава. Ще се направи анализ Още повече, лидерите се разбраха, че темата на срещата ще се обсъжда по-нататък по дипломатически канали". 

Дмитрий Песков добави, че днешния разговор на президентския съветник Юрий Ушаков с американския посланик в Москва Джон Съливан не означава, че вече е започнала подготовка за срещата Путин-Байдън.

Попитан дали по време на вчерашния си телефонен разговор двамата лидери са постигнали съгласие за необходимостта от деескалация по границите с Украйна, Песков отговори

"Смятаме за неоснователно безпокойството на когото и да било, включително на Съединените щати, във връзка с придвижването на нашите въоръжени сили на територията на Русия. На територията на Украйна може да има деескалация само ако въоръжените сили на Украйна се откажат от провокационните си действия".

Напрежението между Киев и Москва нарасна през последните седмици заради струпването на руски въоръжени сили близо до украинската граница. Това породи опасения от евентуална руска офанзива, която може да излезе извън районите на Източна Украйна, контролирана в момента от Кремъл, и да доведе до драматична ескалация на тлеещия седемгодишен конфликт между двете страни.

Западните партньори на Украйна отговориха на заплахата, като изразиха подкрепата си за украинския суверенитет и призоваха Русия да прекрати агресивните си действия.

Нарастващото руско разочарование от президента на Украйна доведе до ескалация на насилието в Донбас от началото на 2021 г. На 26 март четирима украински войници бяха убити от руски обстрел, като броят на жертвите от началото на годината е поне 19 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
Момче, за какъв преврат говориш? Колко свободни избори се състояха от тогава в Украйна? И другата неточност - това че някой не харесва питин и си дзин, не означава че симпатизира на Байдън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
dr.5rov
преди 2 години
Аз предлагам да се срещнат в Бълария. Тук и двамата си имат привърженици.Ако все пак се срещнат някъде, то ще можем да проверим доколко руските и китайски управници действат в тандем. Китай би трябвало да направи нещо за да даде едно рамо на Русия в преговорите. Като оставя настрана горните "закачки", аз виждам в това предложение на Байдън осъзнаване на стратегическата грешка от преди 7 години с преврата в Украйна на тогавашните управляващи в САЩ. Днес те са същите. Тази грешка доведе до обединяването на иначе подозрителниете един към друг РФ и Китай и до последващата загуба на лидерската позиция на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Байдън ще набива канчето на путин. късичкият влиза в категорията - диктатори с които така или иначе трябва да работим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
а последното изречение в този материал как се тълкува ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
"те си го избраха".. "демократично"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
doba
преди 2 години
Да наречеш някого убиец и след това да искаш среща с него?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още