IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джентилони: Парите от фонда на ЕС ще се отпускат от втората половина на 2021 г.

ЕС трябва да успее да намери начини за връщане на общия дълг, в противен случай индивидуалните държави ще трябва да го направят, коментира еврокомисарят

17:07 | 24.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Паоло Джентилони. Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Паоло Джентилони. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Плащанията по масивния спасителен фонд на Европейския съюз, който бе одобрен от лидерите на страните членки по-рано през седмицата, ще започнат през втората половина на следващата година. Това заяви еврокомисарят по икономическите въпроси на блока Паоло Джентилони, цитиран от Ройтерс.

Държавите членки обаче ще могат да използват една десета от сумата, очаквайки одобрението на плана, допълни той в интервю за италианския в. La Repubblica. По думите му амбициозната програма на ЕС ще се нуждае от нови финансови ресурси като готвения дигитален данък и таксите върху въглеродните емисии, за да бъде изплатен общият дълг в периода между 2026 г. и 2056 г.

„В противен случай индивидуалните държави ще се окаже, че трябва да връщат парите, тъй като Европа не е могла да изплати общия дълг“, посочи Джентилони.

Сделката за новия седемгодишен бюджет на ЕС, както и за спасителния фонд в размер на 750 млрд. евро, бе договорена след близо четири дни на маратонски преговори в Брюксел, завършили по-рано през седмицата. Въпреки че се приема като безспорен успех, сделката срещна и множество критики заради това, че значително е намален обемът на предвидените безвъзмездни средства за сметка на заемите.

Управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви в сряда, че комбинацията можеше да бъде по-добра. Разпределението на заеми и грантове в пакета представлява „добър баланс“, каза Лагард. „Можеше да е по-добре, но това е много амбициозен проект“, допълни тя.

Подобна бе позицията и на Европейския парламент. Според евродепутатите сделката е положителна стъпка по отношение възстановяването, но неадекватна в дългосрочен план.

От ЕП изразяват съжаление относно значителното „намаляване на компонента на безвъзмездните средства в окончателното споразумение“ и призовават за пълно демократично участие на Парламента в създаването и контрола върху инструмента за възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още