IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джентилони: Фискалната политика трябва да остане подкрепяща и през 2021 г.

Дигитализацията на еврото може да бъде ход в защита на монетарната независимост на еврозоната, смята комисарят

15:09 | 04.11.20 г.
<p>
	<em>Паоло Джентилони. Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Паоло Джентилони. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Държавите в еврозоната имат нужда и трябва да използват облекченията във фискалната политика, които бяха приети във връзка с разпространението на коронавируса.Този коментар направи  комисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилони.

"Фискалната политика трябва да остане подкрепяща и през 2021 година и това трябва да е валидно не само за еврозоната като цяло, но и за всяка държава членка поотделно", допълни той по време на пресконференция след срещата на Еврогрупата, излъчена във видеосистемата на ЕК.

Според него икономиката на еврозоната показва признаци за силно възстановяване през третото тримесечие. Но в същото време има индикатори, сред които и спад на потребителското доверие (с 1,6 пункта през октомври спрямо септември) след пет последователни месеца, които подсказват забавяне на икономическата активност.

Комисарят отбеляза няколко ключови сектора с проблеми - на услугите, туризъм и на развлекателната индустрия, които ще бъдат засегнати тежко от втората вълна на коронавируса в Европа. Повече подробности Джентилони обеща при представянето на есенната прогноза на ЕК за развитието на Съюза, която ще бъде представена на 5 ноември.

По време на срещата на Еврогрупата беше дискутиран и докладът на ЕЦБ за дигитализацията на еврото.

"Единствената причина, която може да направи необходима дигитализацията на еврото, е дигитализацията на европейската икономика, намаляване на ролята на разплащанията в брой и защитата на монетарната независимост срещу навлизането на друга форма, извън еврозоната, на дигитална валута", каза Джентилони.

В рамките на двудневното си заседание министрите на финансите от общността обсъдиха и мерките срещу прането на пари и финансиране на тероризма, както и лошите кредити за банковата система.

По отношение на борбата срещу "мръсните" пари Съветът подкрепя създаването на надзорен орган на ниво ЕС, който да има директни правомощия върху избран брой високорискови дейности. Този орган ще може да поема надзора от националните органи, но при ясно дефинирани ситуации и по-скоро като изключение.

"Борбата срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма е основен приоритет за германското председателство", коментира германският федерален министър на финансите Олаф Шолц. За него надзорен орган на ниво ЕС ще бъде по-ефективна мярка срещу прането на пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още