IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дясната "Алтернатива за Германия" губи подкрепата на избирателите

Подкрепата за партията в момента е 13 процента - най-ниското равнище от над една година

20:42 | 22.01.19 г. 1
<p>
	Лидерът на &quot;Алтернатива за Германия&quot; Александър Гауланд. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Лидерът на "Алтернатива за Германия" Александър Гауланд. Снимка: Архив Ройтерс

Дясната антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) губи позиции сред германските избиратели, сочи проучване, направено след като службата за вътрешно разузнаване съобщи, че разследва партията, писа днес вестник Bild, цитиран от ДПА.

Според проучването на социологическата агенция ИНСА, която е анкетирала 2044 души в края на миналата седмица, подкрепата за партията в момента е 13 процента - най-ниското равнище от над една година. Спадът само за една седмица е с 1,5 процента. Според ИНСА пикът на подкрепата за АзГ е бил 18,5 процента в началото на октомври.

Партията, която отбеляза стремителен възход след имиграционната вълна през 2015-2016 г., сега е четвъртата по популярност в страната и значително изостава от консервативния алианс ХДС-ХСС на канцлера Ангела Меркел, който е подкрепян от 31 процента - повишение с 2 процентни пункта за седмица.

Зелените качват 1,5 процентни пункта за седмица и имат 19,5 процента. Социалдемократите ( ГСДП) имат спад от 1 пункт и са на 13,5 процента. Твърдата левица също губи 1 пункт и спада до 9,5 процента, колкото има и либералната Свободна демократическа партия, при която няма промяна.

При това разпределение на силите, ако изборите бяха днес, голямата управляваща коалиция между ХДС/ХСС и ГСДП би спечелила 44,5 процента, което е недостатъчно за парламентарно мнозинство.

Германското контраразузнаване обяви миналата седмица, че поставя под засилено наблюдение (АзГ) заради подозрения, че контактува с екстремисти.

Предвижда се да бъдат проучвани публичните коментари на членове на партията, както и техните връзки с екстремистки групи, каза на пресконференция директорът на Федералната служба за защита на конституцията (Bundesamt fur Verfassungsschutz) Томас Халденванг.

По думите му обаче режимът на наблюдение не предвижда внедряване в партията на агенти под прикритие, нито използване на специални разузнавателни средства. Общата задача за наблюдението е да установи дали партията се придържа към екстремистки тенденции, които може да нарушат конституционния ред в Германия.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 4
majnata
преди 5 години
И що тъй ... да не би Меркел да е затворила границите за чернокафяви ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още