IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Девет банки от еврозоната са използвали капиталовите си буфери през 2020 г.

Четири от тях едва са успели да спазят изискванията дори и след възползването от облекчителните мерки, става ясно от доклад

15:15 | 28.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Девет банки от еврозоната са използвали през миналата година някаква част от капиталовите си буфери, предвидени за справяне с икономическите последствия от коронавирусната пандемия, съобщи Европейската централна банка в четвъртък.

От ЕЦБ не посочват в годишния си банков доклад кои са финансовите институции, но според графика в текста четири от банките едва са успели да спазят изискванията дори и след възползването от облекчителните мерки, съобщава Ройтерс.

Те позволяват на банките да използват част от капиталовите си буфери, за да компенсират загубите до края на 2022 г., така че да не се налага ограничаване на кредитирането.

„Банките с малко капиталово пространство за действие – с малък марж между тяхното капиталово съотношение и минималните изисквания, бяха обект на препоръки за увеличаване на капиталовото планиране“, се казва в прессъобщение на ЕЦБ.

Централната банка допълва, че като цяло капиталовите буфери остават „достатъчно“, но предупреди за риск от внезапно увеличение на неизплащаните кредити, тъй като правителствената подкрепа за бизнеса, домакинствата и банките започва да се вдига.

„Продължават да са достъпни достатъчно капиталови буфери“, отбелязват от ЕЦБ.

Въпреки това от банката посочват, че несигурността остава и данните сигнализират за „продължаваща нужда от бдителност и продължаващи предизвикателства пред надзора в някои критични области“, свързани с риска от внезапно увеличение на необслужваните заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още