IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank се завърна към печалбата през третото тримесечие

Силното представяне се дължи до голяма степен на звеното за инвестиционно банкиране

11:52 | 28.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Deutsche Bank изненадващо се върна към нетната печалба през третото тримесечие на фона на продължаващото преструктуриране на банката и пандемията от COVID-19.

Печалбата, която се разпределя между акционерите, е в размер на 182 млн. евро за периода юли-септември, сравнена със загуба от 942 млн. евро за същия период на предходната година, съобщава Ройтерс.

Този път силното представяне се дължи до голяма степен на звеното за инвестиционно банкиране.

Приходите от търговията с ценни книжа с фиксиран доход и валути в най-големия германски кредитор са се увеличили с 47% през третото тримесечие – това е значително над средно 25% за петте най-големи американски инвестиционни банки. От представилите отчетите си до този момент институции само Goldman Sachs записва по-добро представяне с увеличение от 49%.

От Deutsche Bank съобщават, че звеното за търговия с ценни книжа продължава да се представя силно, така че приходите от него се очаква да бъдат „значително по-високи“ за цялата година.

Търговското подразделение, едно от най-големите в Европа за търговия с фиксирана доходност, получи неочакван тласък от пазарното рали, започнало в края на миналата година и ускорило се с разпространението на коронавирусната пандемия. Приходите от търговия също така помогнаха да бъдат компенсирани все по-големите суми, които трябва да бъдат заделени за лоши заеми – включително и при корпоративното банкиране, което главният изпълнителен директор Кристиан Зевинг иска да подсили. Но еуфорията на пазарите започва да показва признаци на отслабване на фона на новия пик на COVID-19, който може да доведе до нови блокади.

„Не само че показахме продължаваща дисциплина в разходите, но също така и способност да натрупаме пазарен дял“, коментира Зевинг в изявление, цитирано от Bloomberg. Deutsche Bank е напът да изпълни всички свои финансови и стратегически цели

Банката е отделила 273 млн. евро за лоши кредити през тримесечието. През миналите тримесечия кредиторът задели по-малко от някои свои конкуренти, разчитайки на своето добро кредитно състояние и на експозицията си към Германия, която предостави значителна по размер държавна помощ в подкрепа на икономиката.

Миналата година Deutsche Bank представи най-мащабните си планове за преструктуриране от две десетилетия насам, отказвайки се от търговията с акции и ограничавайки операциите с ценни книжа с фиксирана доходност. Зевинг първоначално планираше по-агресивно свиване на търговията с дълг, но впоследствие промени стратегията си.

Акциите на Deutsche Bank поскъпват с 14% от началото на годината – най-доброто представяне сред европейските кредитори. Това отразява и силния удар, който другите банки трябваше да понесат от де факто забраната за изплащане на дивиденти в Европа. Deutsche Bank обаче така или иначе не планираше дивидент докато тече преструктурирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още