IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денят на истината в Лондон

В Уестминстър се формира надпартийна и очевидно проевропейска коалиция срещу крайния курс на Мей

12:59 | 21.01.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Новата седмица започва така, както свърши старата: с варианти за пъзела Brexit и с въпроса какво наистина искат британците.

Британският премиер Тереза Мей все още не е представила своя "План Б", за да обясни как иска да предотврати рисковото сбогуване с ЕС без договор.

Слуховете за отделен пакт с Ирландия за митническа свобода са толкова страстно отричани в Дъблин, сякаш в съседната изпитваща затруднения страна Лорд Волдемор произнася фалшиво заклинание към света.

Източници от правителството на Република Ирландия заявиха, че „няма шанс" за сключване на двустранно споразумение между Лондон и Дъблин, с което да се избегне необходимостта от предпазна клауза за границата между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия, пише британският Guardian.

ЕС заяви много ясно, че споразумението за Brexit не може да бъде предоговаряно освен ако премиерът Мей не промени предложенията си, добавят представителите на Дъблин. Ирландското правителство държи на цялото споразумение, договорено между Лондон и Брюксел, включително на предпазната клауза, увери ирландският външен министър Саймън Ковини.

В същото време в Уестминстър се формира надпартийна и очевидно проевропейска коалиция срещу крайния курс на Мей. И в тези дни на хаос във Великобритания мнозина може да се сетят за една фраза на Шекспир: „Надеждата често е куче без опашка".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 18 rate down comment 2
korn
преди 5 години
Като е суверенна държава с толкова могъща икономика защо направо не излиза ами вече две години се чуди кво да прави.А Франция не е ли суверенна.Една от най големите икономики в света,наравно с английската.Ядрена сила разполагаща с достатъчно ядрени,термоядрени и водородни бомби достатъчни да затриве всяка една държава.Произвежда самолетоносачи,ядрени подводници и самолети.Има бази на много места по света.Все още има колонии.Няма да казвам какво още произвеждат французите,може би няма отрасъл в който да нямат какво да предложат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 4
khao
преди 5 години
уникални глупости си написал пак ... горе долу ситуацията е точно обратната :)енглизите имаха неприемливи предложения, от страна на ЕС нпмаше кой знае какво поле за маневри ... за суверинитета след като си член на някакъв съюз изобщо що го коментираш ? Нещо което е ясно като бел ден и си се подписал срещу него, та горе долу ставаш за политик от атака ! ... само гръмки слова изпразнени от съдържание и смисъл, но идеални за плиткоумните избиратели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Явно на някой трябва да му се напомни защо Мей стана премиер. Защото политиците, които толкова настояваха за Брекзит, след референдума се изнизаха от отговорност като *** от гaщи. А Мей направи всичко възможно да договори справедлива сделка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 30
vzhekoff
преди 5 години
Подобни погрешни анализи, построени на принципа да се представи желаното за действителност, наблюдавахме и по време на предизборната кампания на Тръмп, и по времето, предшествуващо Брексита. И в двата случая бях отбелязал правилно, какво ще стане накрая. Във връзка с това мисля, че отново е налице дали неразбиране, дали пропаганда, но при всички положения една погрешна представа. Великобритания е независима държава и ще продължи да следва политиката си със или без договор за Брексит. Идеята на французите, че ще могат да диктуват неприемливи условия се провали и правилното действие е да се потърси сметка на преговарящия (французин) защо наложи неизпълними условия на Великобритания. Със сигурност под една или друга форма този договор ще бъде преразгледан, тъй щото да стане приемлив поне за консервативната част от британския парламент. Великобритания не е България, нито Румъния, а е една от малкото СУВЕРЕННИ държави в света, държава с достатъчно могъща икономика, армия и финанси, със съществено световно влияние de facto, за разлика от една Франция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 7
dakl
преди 5 години
Тереза Мей е абсолютеен аутсайдер в политиката. Тя остана на премиерското кресло единствено поради липсата на кандидат/и/ за разчистване на батаците , които тя създаде в политиката на Обединеното Кралство.Импровизациите в политиката никога и никуму не са били прощавани , така че тя няма да бъде изключение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още