IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчното облагане е основното предизвикателство пред РЕРР

Надявам се устойчивостта на пенсионната система в ЕС да се подобри, след като много от страните направят радикални реформи, посочи евродепутатът София инт Велд

23:13 | 03.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Данъчното облагане е основното предизвикателство пред РЕРР

Данъчното облагане е основното предизвикателство пред приемането на общата рамка на унифицирания продукт за лично капиталово пенсионно осигуряване РЕРР и страните членки на ЕС сами трябва да помислят как да решат този проблем.

Това каза София инт Велд, член на Европейския парламент и Комисия по икономически и парични въпроси, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Един от най-сложните въпроси според мен ще е данъчното облагане. Повечето страни дават данъчни облекчения като стимул за пенсионно спестяване. Но има 49 различни режима за даване на този вид стимул. Затова, както можете да си представите, е много трудно да се намери формула за общоевропейския продукт за лично пенсионно осигуряване, която да направи възможно PEPP да отговори на изискванията за данъчно облекчение във всяка страна членка. Ако PEPP не получи данъчно облекчение или стимул, а националните продукти получат, той наистина много трудно ще успее“, коментира тя.

Според София инт Велд ползите от успеха на общоевропейския продукт за лично пенсионно осигуряване ще бъдат за пенсионерите, финансовите пазари, доставчиците, по-стабилната единна валута.

Тя обясни, че в Европейския парламент работят с постоянен темп, но процесът за одобряването на рамката е извънредно сложен и е разумно да не се бърза.

„Окуражаваме ускоряването на разработването на уебсайт, на който всички европейски граждани могат да получат пълен преглед на пенсиите си. В моята страна има подобен уебсайт – казва се нещо от типа – mypensions.nl. Когато влезете в него и въведете своя социалноосигурителен номер, ще видите всички ваши вземания. С един поглед можете да видите какво да очаквате след пенсиониране. Знаете дали ви стигат или е необходимо да направите още някои допълнителни спестявания. Как да го направите? Кое е най-доходоносно? Коя е най-безопасната опция. Кое е най-подходящо за Вас според вашата възраст и т.н.? Смятаме, че трябва да има такъв уебсайт за всички европейски граждани“, посочи София инт Велд.

По въпроса какво се надява да се промени пазарът на лични пенсии през 2025 г. тя коментира, че се надява през следващите години да се подобри много бързо обхватът и адекватността на пенсионното осигуряване.

“Също така се надявам да се подобри устойчивостта на пенсионната система, а това значи, че в доста страни трябва да се направят радикални реформи. Тъй като е очевидно, че много пенсионни системи не са устойчиви“, заяви евродепутатът.

Вижте целия коментар във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още