IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Danske Bank понижи прогнозите си за печалба през 2020 г.

Инвеститорите все още очакват да научат доколко Danske е заплашена от глоби, след като като следователи в цяла Европа и в САЩ прегледат обвиненията в пране на пари

11:21 | 05.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gattyimages</em></p>

Снимка: gattyimages

Danske Bank понижи прогнозата си за печалбата за тази година. Най-големият кредитор в Дания продължава да се бори с последствията от скандала с прането на пари, в който бе замесен, информира Bloomberg.

Нетната печалба за 2020 г. ще бъде между 8 млрд. крони (1,18 млрд. долара) и 10 млрд. крони, в сравнение с отчетените 15,1 млрд. крони през 2019 г., съобщи банката в сряда. От Danske предлагат непроменен дивидент от 8,5 крони на акция, което комулативно възлиза на малко под половината от печалбата на банката. д д

Главният изпълнителен директор Крис Вогелзанг посочи „ниските лихвени проценти, натиска от външни и вътрешни фактори и повишените разходи“ като причина за понижението на прогнозите. „Редица извънредни събития също оказаха влияние, както положително, така и отрицателно, върху перспективите, но като цяло финансовите ни резултати остават под натиск“, добави той.

Инвеститорите все още очакват да научат доколко Danske е заплашена от глоби, след като като следователи в цяла Европа и в САЩ прегледат обвиненията в пране на пари. От Danske не успяха да обяснят около 220 милиарда долара, постъпили в естонските й клонове от нерезиденти. От банката признаха, че много от тези трансакции са били подозрителни.

Скандалът навреди на репутацията на Danske. Банката преустанови кампаниите по изкупуване на акции и понижи прогнозите си за възвращаемостта на собствен капитал за 2020 г. с 5-6%.

След скандала с прането на пари банките в Дания бяха изпратени пред по-строги регулации. От Danske признаха, че в края на миналата година им се е наложило да преустановят наемането на нова работна ръка и дори да прибягнат към съкращаване на част от персонала си, за да се адаптират към по-тежките условия.

В същото време от Danske живеят с отрицателни лихвени проценти по-дълго от всяка друга голяма европейска банка. Отрицателните лихви бяха въведени за пръв път в Дания през 2012 г., за да се поддържа фиксираният курс на кроната към еврото,.

Датският кредитор също е обвиняван в нарушения на законодателството за защита на инвеститорите, след като налага допълнителни такси върху клиентите си на дребно, използвайки един от инвестиционните си продукти. Банката трябваше да изплати обезщетения на всичките си засегнати клиенти до края на 2019 година на обща стойност от 150 милиона крони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още