IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания ще покрие 75% от разходите за заплати на служителите в частния сектор

Правителството на една от най-богатите страни в света моли компаниите да не съкращават персонала си заради строгите мерки за овладяване на коронавируса

12:24 | 16.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Правителството на Дания се обърна към частните компании, които изпитват сериозни затруднения с драстичните мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, че ще покрие 75% разходите за заплати на техните служители, ако обещаят да не съкращават персонала, информира Euractiv.

В рамките на тримесечния период на помощ, който ще продължи до 9 юни, държавата предлага да изплаща 75% от заплатите на служителите при максимум от 23 000 датски крони (3,418 долара) на човек за всеки месец, докато компаниите плащат останалите 25%. 

„Ако е налице голям спад в дейността, а производството е спряно, ние разбираме необходимостта да изпратим служителите по домовете. Но ние ви молим: не ги уволнявайте“, заяви премиерът на Дания Мете Фредериксен на пресконференция в неделя (15 март).

Служителите ще бъдат задължени да вземат по пет дни задължителна ваканция или отпуск, добави тя.

Офертата е един от няколкото пакета за икономическа помощ, предложени от правителството, за да помогне на компаниите и служителите да ограничат ефекта от строгите мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Мерките включват затваряне на граници, на училища и университети и изпращане на работниците от публичния сектор с некритични работни места по домовете.

Дания, която е една от най-богатите страни в света, разполага със стабилни публични финанси с нисък държавен дълг, постигнати до голяма степен чрез икономически реформи, извършени през последните две десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още