IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д-р Аида Алмари: Информацията за вируса за шведите е по-добра от забраните

Възрастните и болните пътуват с такси от вкъщи за ваксинация, което се покрива от държавата, посочи дерматологът, жител на Швеция

11:03 | 25.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg</em></p>

Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

Сегашните по-строги мерки, които се предприеха в Швеция, са значително по-добри, отколкото либералния противопандемичен режим през изминалата година. Ако бяха приети тези мерки по-скоро, то тогава вероятно нямаше да има толкова висока степен на заразяване и смъртни случаи. Това мнение изрази в "Bloomberg TV Bulgaria Интервю" д-р Аида Алмари, която е дерматолог и живее в Швеция.

"Аз съм изключително изумена от шведите като нация и тяхната дисциплинираност. Понастоящем всички мерки са препоръчителни и няма нищо забранено, но въпреки това те спазват абсолютно всички препоръки", коментира тя.

По думите ú шведите по собствена инициатива спазват дистанция, без да е необходима заповед от съответните институции. „Когато човек отиде в магазин, останалите клиенти стоят приблизително на 2 метра разстояние един от друг", допълни Аида Алмари.

Тя е убедена, че най-важното е населението само по себе си да е отговорно.

"Повишаване на информираността на обществото е това, което има по-голям ефект върху възпирането на заразата, отколкото забраняването или принуждаването", смята дерматологът.

От разговора стана ясно, че по-голямата част от шведското население подкрепя ваксинацията и много малко на брой представители на скандинавското общество са скептично настроени относно имунизацията.

"Работата ми като здравен специалист не са промени драстично вследствие на пандемията, като единствената разлика е по-строгото спазване на противопандемичните мерки в процеса на работата. Пациентите се приемат на база предварително записани часове, като се избягва струпване в чакалните", посочи тя.

Дерматологът сподели, че с избухването на пандемията в началото е имало лек спад на притока на пациенти и то най-вече сред възрастните, но ситуацията вече се е нормализирала.

"Тук системата е организирана така, че възрастните и болните имат възможност да вземат такси от вкъщи, което се покрива от държавата. Таксито ги кара до болницата и след това ги връща обратно по домовете", разказа още Аида Алмари.

Тя поясни, че засега желаещите да се ваксинират в Швеция нямат право на избор с какъв медикамент да го направят, като лицата до 65 годишна възраст се имунизират с препарата на AstraZeneca, а по-възрастните с този на Pfizer-BioNTech.

Защо Швеция не затвори ресторантите си? Кога можеш да избереш ваксина? 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю" може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още