IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse изпраща последното тримесечие с по-малка от очакваното загуба

Резултатите обаче потопиха годишната печалба с 22%

11:41 | 18.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Credit Suisse съобщи в четвъртък, че планира да увеличи отпусканите обеми средства за кредитиране и да се възползва от бума в търговията с акции, за да подкрепи приходите, след като ниските лихви и някои съдебни плащания я изкараха на червено през четвъртото тримесечие.

Вторият по големина швейцарски кредитор отчете 353 млн. швейцарски франка (392,79 млн. долара) нетна загуба за последното тримесечие на 2020 г., след като трябваше да задели 757 млн. франка за съдебни разходи, съобщава Ройтерс. Загубата обаче е значително по-малка от очакванията на анализатори в проучване на самата банка за 566 млн. франка. Резултатите обаче потопиха годишната печалба с 22%.

„Въпреки предизвикателната среда за обществата и икономиките през 2020 г. ние наблюдавахме силно подчертано представяне в (звената за – бел. ред.) управление на благосъстоянието и инвестиционно банкиране“, посочва главният изпълнителен директор Томас Готщайн в позиция.

„Гледайки напред към 2021 г. и отвъд, ние искаме още да ускорим растежа в звеното за управление на благосъстоянието и да постигнем устойчива възвръщаемост при инвестиционното банкиране“, казва още той.

Отчетът за тримесечието слага край на бурна година за Credit Suisse, която започна с отстраняването на предишния главен изпълнителен директор Тиджан Тиам заради шпионски скандал и връхлитането на пандемията почти веднага след това.

Приходите от търговия с фиксирана доходност се свиват с 8% спрямо година по-рано до 713 млн. швейцарски франка, а тези от продажба на акции и търговия са с 5% надолу до 498 млн. швейцарски франка – по-лошо представяне спрямо това на други големи инвестиционни банки.

Без големите еднократни ефекти, които дадоха тласък на резултата през 2019 г. и дръпнаха надолу този за 2020 г., банката заяви, че щеше да има 6% ръст на печалбата за годината.

Банката също така си е поставила за цел 10% годишен ръст на приходите в звеното си за управление на благосъстоянието през следващите три години.

Credit Suisse предлага дивидент от 0,2926 франка за акция, което е увеличение с 5,4%. Банката съобщи също, че през януари е започнала обратно изкупуване на акции, като целта ѝ е да отдели от 1 до 1,5 млрд. франка за обратно изкупуване за годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още