IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Commerzbank съкращава 10 хил. работни места?

Вторият по големина германски кредитор възнамерява да "изтъни" бизнеса си с корпоративни клиенти в чужбина

17:04 | 28.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Едва от месец Манфред Кноф е председател на Борда на директорите на втория по големина германски кредитор Commerzbank. Но вече е договорил ключовите данни за новата стратегия със своя мениджърски екип.

Кноф планира да съкрати 10 хил. работни места на пълен работен ден, твърдят няколко източници, запознати с темата, пред Handelsblatt. Това съответства на повече от всяка четвърта позиция.

До края на 2023 г. банката възнамерява с помощта на намаленията на разходите да постигне възвръщаемост на собствения капитал от пет до седем процента.

Според запознати около 450 от сегашните 800 клона в Германия ще станат излишни. Планът е да има 230 до 250 основни клона и 200 до 220 местни клона, в които да се обслужват само частни клиенти.

Първоначалната идея за само 200 клона и 300 до 400 така наречени сервизни точки, в които да работят само няколко служители, вече не е актуална.

Погълнатата онлайн банка Comdirect трябва да продължи да поддържа постоянно присъствие на пазара, защото в банката е надделяло мнението, че много хора съзнателно са клиенти на Comdirect, а не на Commerzbank. Независимо от това Comdirect и Commerzbank искат да използват едни и същи технически платформи.

В подразделението за корпоративни клиенти чуждестранният бизнес на кредитора трябва да бъде намален. Commerzbank възнамерява да се концентрира в бъдеще върху подкрепата на германски компании в чужбина, както и на чуждестранни компании в Германия.

От друга страна, банката вече не иска да прави чист бизнес в чужбина без връзка с Германия. Мнозина в банката вярват, че този бизнес обвързва твърде много капитал и генерира твърде ниска печалба. Няколко по-големи клона в чужбина трябва да бъдат затворени.

Говорител на Commerzbank не е пожелал да коментира пред Handelsblatt новата стратегия, която според предишните планове трябва да бъде окончателно гласувана на 3 февруари.

През миналата година Commerzbank потъна дълбоко в зоната на загубите поради високите отписвания за амортизация, разходите за преструктуриране на групата и предстоящите неизпълнения на кредити в резултат на коронакризата. Според данни на Bloomberg анализаторите очакват средна загуба за годината от 2,65 милиарда евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още