IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Commerzbank отчете по-лоша от очакваното загуба за първото тримесечие

От банката посочват, че за момента е трудно да представят прогноза за пълната година

12:01 | 13.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският кредитор Commerzbank записва загуба за първото тримесечие на годината на фона на нова порция преструктуриране и справяне с последствията от коронавирусната пандемия.

Банката отчете нетна загуба от 295 млн. евро през първите три месеца на годината – по-лоши резултати от прогнозираните 240 млн. евро. За сравнение, през същия период на миналата година тя отчете печалба от 122 млн. евро, съобщава CNBC.

От втората по големина германска търговска банка посочват, че за момента е трудно да представят прогноза за пълната година, но при условие, че има постепенно възстановяване след двумесечната блокада, която няма да бъде последвана от втора, Commerzbank „до голяма степен“ ще запази обема на приходите си в бизнеса с клиенти през тази година.

Приходите на Commerzbank за тримесечието достигат 1,85 млрд. евро при прогноза от 1,97 млрд. евро, посочва Bloomberg.

Търгуваните във Франкфурт акции на кредитора поевтиняват с близо 4,4% до 3,08 евро към 11:40 ч. българско време.

Банката преживя трудни няколко месеца – наложи се да отмени плановете си за дивидент за 2019 г., отказа се от продажбата на полската mBank и загуби дългогодишната си сделка за спонсорство на футболния клуб Айнтрахт от конкурента Deutsche Bank.

Коронавирусната криза също се отразява в отчета за тримесечието. Според базираната във Франкфурт институция 185 млн. евро от нейните 326 млн. евро кредитни провизии са директно свързани с пандемията. Също така кризата е причина и за удар от 295 млн. евро по оценката на потребителските деривати. Според Commerzbank кредитните провизии за тази година могат да достигнат до 1,4 млрд. евро, което превръща целта за годишна печалба „много амбициозна“, посочва Bloomberg.

Всички европейски банки записват увеличение на кредитните провизии този сезон на отчетите, въпреки че увеличенията са като цяло по-ниски от тези на конкурентите в САЩ.

Коронавирусната криза също така прибави неотложност към четиригодишните усилия на главния изпълнителен директор Мартин Цилке за възстановяване на стабилната рентабилност. В момента той работи върху третият кръг на съкращаване на разходите, като по-рано стана ясно, че банката е наела McKinsey & Co да анализира бизнес модела ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още